Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Over 2 jaar beginnen als ZIB

Vraag van: 1183 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Jullie hebben al heel wat vragen voor me beantwoord adhv de geposte antwoorden.

Ik zou ook willen starten als ZIB met vrijstelling van BTW. Nu ben ik er nog niet goed uit of ik een éénmanszaak wil oprichten of een VOF. Is hier veel verschil op?

Echter heb ik toch nog enkele andere vraagjes. Ik moet mijn opleiding nog starten als schoonheidsspecialiste. Gezien ik nooit dergelijke andere opleidingen heb gevolgd kan ik nog geen Btwnummer aanvragen (gezien ik nog niet in het bezit van het vereiste getuigschrift). Of is mijn redenering fout?

Nu om mijn opleiding te volgen ben ik verplicht het lesmateriaal aan te kopen. Deze spullen ga ik sowieso later ook kunnen gebruiken bij het uitoefenen van mijn bijberoep. Eerder had je al aangeven dat je een factuur aan jezelf kon maken als je reeds aankopen hebt gedaan rekening houdende met de waarde van het materiaal. Dit is enkel van toepassing als je een éémanszaak hebt, klopt dit? Indien een VOF dan moet ik een factuur laten maken op naam van de vennootschap met vermelding "vennootschap in oprichting"? Ook hoe moet ik dan mijn opleidingskosten inbrengen want deze inschrijving is via internet (standaarddoc) gedaan?

Ook om als startende enkele kosten te drukken, zou ik tweedehandsaankopen doen. Hoe zit dit dan met facturen en de inbreng? Bv. een behandelingsstoel staat in aanbieding voor 90€. Binnen 2 jaar is mijn opleiding afgerond en kan ik nergens dergelijke stoel vinden voor die prijs enkel duurdere. Ook worden deze zaken meestal cash afgehandeld dus geen bewijs. Hebben jullie hiervoor enkele tips/tricks?

1 Antwoorden 1. Noella

  Beste,

  U start best met een éénmanszaak, zeker gezien het een activiteit in bijberoep betreft. Wanneer de inkomsten stijgen kan u nog, in samenspraak met een boekhouder, overstappen naar een vennootschap gezien dit dan fiscaal voordeliger kan zijn.

  Het verschil tussen een éénmanszaak en een VOF is dat een éénmanszaak alleen opgericht kan worden zonder al te veel administratie. Voor een VOF moet u al met 2 oprichters zijn, dient er een publicatie in het Belgisch Staatsblad te gebeuren (voor deze vennootschapsvorm mag je dit zelf doen), ..;.
  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/voorbereiding/statuut/eenmanszaak-vennootschap/

  Het is inderdaad zo dat we u pas kunnen inschrijving in de KBO nadat u ons de nodige bewijzen voor basiskennis bedrijfsbeheer EN beroepskennis kan voorleggen.

  Voor de andere vragen neemt u best contact op een boekhouder.

  Indien u nog bijkomende vragen heeft m.b.t. de opstart van uw zelfstandige activiteit bent u steeds welkom bij ons op kantoor.

  Met vriendelijke groeten

  Noëlla Wouters
  Securex Ondernemingsloket

  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden