Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

opstarten bijberoep

Vraag van: 939 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

hallo, mijn man en ik zijn beiden 47 j, werken voltijds en denken eraan een activiteit te starten in bijberoep.Ik heb mijn a1 diploma, mijn man heeft zijn examens niet meegedaan vroeger en geen A2diploma.Mijn man is vertegenwoordiger en hij is onlangs door een vriend gevraagd geweest of hij/wij niet wil helpen bij de verkoop van zijn machines,en een commissie ontvangen op wat hij/wij kunnen verkopen. We willen dit wel doen, maar dan officieel met een deftige geschreven overeenkomst tussen beide partijen, ook om onszelf te beschermen.Mijn vraag nu : we doen dit in bijberoep, maar ik zou het ondernemingsnummer aanvragen op mijn naam, gezien mijn man geen attest heeft van bedrijfsbeheer en ik toch sowieso alle administratie ga doen.Hijzelf gaat wel het commerciele doen. Dus ondernemingsnummer op mijn naam(of kan dit op ons beiden?), sociale lasten door mij betaald(hoewel uit ons gezamenlijke pot).We komen naar buiten onder een naam, anders dan onze eigen naam, dus niemand kan weten dat ondernemingsnummer op mij staat.Wat met mijn man, mogen we die activiteit samen doen ? Moet hij dan ook sociale lasten betalen? In belastingsaangifte, hoe gaan we de inkomsten aangeven, verdelen over beiden of enkel bij mij vermelden? Als ik eraan begin wil ik nadien echt geen problemen, dat is het me niet waard.

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Als jij start met een ondernemingsnummer op jouw naam, dan staat de onderneming op jouw naam. Je kan geen eenmanszaak hebben op een andere naam dan je eigen naam. Je kan wel een ander uithangbord hebben, maar het is op jouw naam.
  Sociale lasten worden betaald op de winst, dus als er winst is, en die wordt verdeeld, dan moeten jullie beiden aangesloten zijn bij een sociale kas, en beiden sociale lasten betalen. Als je man dan inkomen krijgt, moet hij ingeschreven zijn als meewerkende echtgenoot, niet als zelfstandige in bijberoep.

  Als er nog vragen zijn, stel ze gerust.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden