Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Opstart zelfstandige in bijberoep: afschrijven kosten

Vraag van: 1455 keer bekeken , , ,
Zelfstandig bijberoep

Ik start binnenkort als zelfstandige in bijberoep een eenmanszaak op. (niet BTW-plichtig wegens beperkte inkomsten)
Hierbij heb ik enkele vragen:

-Bij de opstart worden enkele grote kosten gemaakt, zoals inrichting ruimte (verven, timmerwerk, ...) + aankoop van enkele werktuigen die nodig zijn.
Ben ik verplicht deze kosten volledig in het 1ste jaar te laten meetellen? Of mogen deze kosten worden ingebracht, gespreid over verschillende jaren? (dus eigenlijk zoals afschrijvingen) Zoja, over hoeveel jaar mag ik deze dan maximaal spreiden?

-Welke uitgaven mogen in kosten genomen worden? Mogen bijvoorbeeld de kosten voor aanvraag BTW-nummer, en de extra gemeente- en provinciebelasting als kosten meegerekend worden?

4 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Tom,

  Even voor alle duidelijkheid, een bijberoeper onder de regeling van kleine onderneming is WEL BTW-plichtig en moet WEL BTW listing indienen. De regeling kleine onderneming is slechts een vrijstelling op het indienen van BTW aangiften en het aanrekenen van BTW op verkoopfacturen. Vergeet dus zeker niet al uw verplichtigen te voldoen anders riskeert u torenhoge boetes.

  Per project bv. “inrichting ruimte” , uw kosten groeperen en activeren (afschrijven). Jaren is afhankelijk van het gespendeerd bedrag. Bv. 1000€ op 20 jaar afschrijven is niet noodzakelijk. Doorgaans worden inrichting ruimte afgeschreven op 10 jaar.

  Alle kosten die gemaakt zijn in het kader van uw beroep mogen afgetrokken worden. Dus ook kosten aanvraag BTW nummer, gemeente/provinciebelasting en nog zoveel andere dingen zijn fiscaal aftrekbaar. 2. LonderJan

  In een artikel op een advocatenwebsite, lees ik het volgende:

  “Een mogelijke reden om niet voor de vrijstelling te kiezen is natuurlijk dat u onder de vrijstellingsregeling, aangezien u uw klanten geen BTW aanrekent, zelf de door u betaalde BTW ook niet kan aftrekken. Op zich hoeft dit echter geen probleem te zijn. De door u betaalde BTW is in dat geval gewoon een beroepskost in uw inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.”

  Voor een aankoop van handelsgoederen van bijvoorbeeld €100+€21 btw, kan ik de btw dus niet recupereren. Begrijp ik het echter goed dat ik die wel als beroepskost kan inbrengen op de belastingsaangifte?

 3. Beste antwoord


  Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  LonderJan, zijn je klanten particulieren of BTW-plichtingen? Of indien gemengd, welk type klant heb je overwegend meer?

  Om je vraag te beantwoorden; niet-aftrekbare BTW mag je bij de beroepskost bijtellen. 4. Tom

  Als ik het dus goed begrijp kies je eigenlijk zelf de periode waarover je bepaalde zaken afschrijft? Ik lees dat ‘inrichting ruimte’ doorgaans afgeschreven wordt op 10 jaar, maar je bepaalt het dus eigenlijk zelf? Als ik bijvoorbeeld 7 jaar of 13 jaar wil kiezen, dan kan ik dit ook doen?

  Dezelfde ook als LonderJan hierboven:
  Ikzelf zal dus een vrijstelling hebben van aanrekening van BTW op verkoopfacturen, wegens te kleine omzet. Ik zak dus geen BTW-aangiften moeten indienen. (ik weet dat ik wel een 0-listing als klantenlisting moet indienen)

  Mijn klanten zijn gewone particulieren en geen BTW-plichtigen.

  Mag ik dan de BTW die mij wel aangerekend wordt bij mijn kostenfacturen bijrekenen bij mijn beroepskosten?
  En mag ik de BTW op investeringen die ik afschrijf, dan ook meenemen in het af te schrijven bedrag?


Deze vraag beantwoorden