Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Opdracht weigeren als startend freelancer?

Vraag van: 679 keer bekeken ,
Algemeen

Hallo,

ik ben net gestart als freelancer en heb het geluk al onmiddellijk een aanbod te krijgen. Echter, na een bezoek aan het bedrijf, hou ik geen goed gevoel over. Men gaat naast het luik waarin ik gespecialiseerd ben, ook totaal andere zaken van mij verwachten die helemaal niet aansluiten bij mijn kunnen. Bovendien is de sfeer in het bedrijf zeer slecht, het is een klein familiebedrijf en het botert niet tss de familie en er zit al een coach om de boel recht te trekken. Je daarin mengen is dus niet evident. Velen verklaren mij wellicht gek dat ik mijn eerste opdracht zou weigeren maar wat als het echt niet aansluit bij je kunnen en het gewoon niet goed aanvoelt? Kun je het je als startend freelancer dan permitteren om te weigeren? Is het voor je reputatie mss ook gewoon niet beter dat je "nee" durft zeggen en eerlijk bent?

1 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Beste Inge,

  Als freelancer moet je enkele aspecten goed in het achterhoofd houden. Ik ga ze hier niet allemaal bespreken maar toch wel even hebben over ‘vrijheid’. Het grote voordeel als zelfstandige bestaat uit je eigen vrijheid. Jij bepaalt zelf welke soort cliĆ«nten je wil aantrekken en voor wie je wil werken.

  Er wordt door sommige inderdaad beweerd dat je best op alles JA antwoord en dan achteraf uitzoek hoe je dit gaat aanpakken. Dit is nefast voor je imago als freelancer en aldus je business op lange termijn. Een groter bedrijf kan zich dit wel permiteren omdat zij vaak een groter netwerk, vangnet, expertise in huis hebben waar ze op terug kunnen vallen.

  Als freelancer dien je kwaliteit en expertise te leveren. Een freelancer leeft van mond op mond reclame en als dit ‘negatief’ is dan zal je in de toekomst minder en minder projecten aangeboden krijgen.

  Concreet; Indien een groot stuk van de verwachtingen niet aansluit bij je competenties dan kan je best voor deze taken beroep doen op een derde of de opdracht geheel doorverwijzen. Afwijzen kan je ook op andere manieren dan ‘neen’ te zeggen, bv. via prijszetting van jouw honoraria.

  Alvast veel succes met je verdere doorgroei als freelancer!

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be


Deze vraag beantwoorden