Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Op welke manier bijles geven?

Vraag van: 6278 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo,

ik ben benoemd in het onderwijs en werk fulltime. Graag wilde ik als zelfstandige in bijberoep bijles geven aan kinderen. Ik zou elke week 4 kindjes willen helpen en tussen de 20 en 30 euro per uur vragen.

Welke kosten moet ik dan betalen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Ik wil hier wel iets aan overhouden en op het einde van de rit niet alles moeten afgeven. Kan ik bij het indienen van de belastingbrief ook kosten inbrengen zoals elektriciteit, internet enz.?

4 Antwoorden



  1. Janique - Securex Ondernemingsloket

    beste,

    aangezien je fulltime werkt, kan je als zelfstandige in bijberoep beschouwd worden. Daarmee moet je rekeninghouden dat 20,50 tot 22% van uw inkomen aan sociale bijdragen zal moeten betalen. http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/sociale-fiscale-boekhoudkundige-bijdragen/index.html

    Daarnaast worden uw inkomsten als zelfstandige gecumuleerd met uw inkomsten uit uw loontrekkende statuut. De belastingen zijn progressief, bijgevolg zullen uw inkomsten uit uw zelfstandige actviteit wellicht in de hoogste schijven getaxeerd worden.

    Indien u een simulatie wenst of een plan wilt opstellen, kunt u terecht bij een Business coach die u daarbij kan helpen : http://www.securex.be/nl/zelfstandige/brochures/starters-pack-folder/

    veel succes



  2. An Govaerts - Xerius

    Hallo Vanessa,

    Als u aansluit in bijberoep vestigt u uw sociale rechten via uw loontrekkende activiteit. Als u bijgevolg voltijds tewerkgesteld bent, blijven uw rechten gevrijwaard via uw loontrekkende activiteit als onderwijzeres en kan u dus probleemloos aansluiten als zelfstandige in bijberoep.

    Belangrijk om weten is dat uw sociale bijdragen worden berekend op uw netto belastbaar jaarinkomen, dit is uw bruto inkomen als zelfstandige min aftrek van uw kosten en voor aftrek belastingen. Sociale bijdragen zijn steeds per kwartaal verschuldigd.

    De betaling van de sociale bijdragen kan u als kost inbrengen in uw belastingen. Elk jaar zal u van de betaalde sociale bijdragen een fiscaal attest ontvangen.

    Om een concrete berekening te doen hoeveel u netto zal overhouden als zelfstandige, verwijzen wij u door naar een boekhouder.
    Hij kan u verder helpen met de kosten die u kan inbrengen, enzovoort.

    Vriendelijke groeten,

    An Govaerts
    Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
    Xerius



  3. Zenito Ondernemingsloket

    Beste Vanessa,

    Inzake de beroepskosten van uw zelfstandige activiteit verwijs ik naar een boekhouder of accountant. De sociale bijdragen die je zal betalen worden berekend op een fiscaal gegeven, het netto belastbaar inkomen (enkel uit de zelfstandige inkomsten), dus het saldo van uw bruto inkomsten minus de kosten die fiscaal aanvaard worden. Daarom is een advies van de boekhouder zeer nuttig.

    Alle praktische info op http://www.startersgps.be

    Met vriendelijke groet,

    Bart Pittoors

    Adviseur Studiedienst Zenito ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds



  4. Zelfstandigen.be

    Kosten aftrekken is zeker mogelijk, Vanessa. Dat is afhankelijk van hoe jij je activiteiten organiseert. Geef je les bij jou aan huis of bij de ouders, waar doe je de voorbereidingen? Misschien gebruik je folders of een eigen website?

    Kortom, alle kosten die dienen voor het werven van inkomsten uit het lesgeven, zijn aftrekbaar. Niet altijd volledig en daarvoor contacteer je inderdaad best een boekhouder (eventueel via http://www.ziko.be).

    Je uurprijs is alvast marktconform voor jouw sector, liefst zelfs 25-30 euro.


Deze vraag beantwoorden