Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Occassionele inkomsten of bijberoep?

Vraag van: 1531 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb momenteel als hobby "juweeltjes maken'', maar het begint een beetje teveel te worden om allemaal zelf te dragen ... ik overweeg om die te verkopen ... aanvankelijk vrij kleinschalig, via facebook bijvoorbeeld, via mail, via misschien één of ander marktje voor handgemaakte spullen, via misschien met tijd een thuisverkoop. Ik heb al enorm veel gegoogdeld de voorbije tijd maar geraakt er maar niet aan uit wat mag en wat niet mag ... blijkbaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen occasioneel verkopen (33 % belast) en verkopen in bijberoep (meer belast)? Maar waar ligt de grens? Dit is mij tot nu toe absoluut niet duidelijk ... en bij wie kan ik daarvoor best terecht voor heel correcte info (belastingdienst? boekhouder? ondernemersloket ?) Aanvankelijk zou ik liefst nog geen bijberoep hebben en gewoon zien wat het geeft, en moest het heel goed gaan later dan wel ... maar vanaf wanneer is het dus nog occasioneel en vanaf wanneer moet je bijberoep ervan maken (dit dan vermoedelijk met vrijstelling van sociale bijdragen en met btw vrijstelling zolang de winst en de omzet onder een bepaald bedrag blijven) ? Alvast bedankt voor een reactie !

2 Antwoorden 1. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Sofie,

  Enkel inkomsten die buiten de uitoefening van een eigenlijke beroepsactiviteit zijn behaald kunnen als divers inkomen worden beschouwd. Er is sprake van een beroepsactiviteit als het gaat om een geheel van verrichtingen die voldoende talrijk en onderling verbonden zijn om een gewone en voortgezette bezigheid uit te maken.

  Best kan je een boekhouder/accountant contacteren, maar m.i. als er een regelmaat is, is het een beroepsactiviteit en sociale bijdragen.

  Als je inkomen onder de grens van 1.419,49 EUR, heb je inderdaad een vrijstelling van de betaling van sociale bijdragen.
  De vrijstelling BTW kan je inderdaad ook bij ons ondernemingsloket in orde maken.

  Mocht je nog vragen hebben kan je ons bereiken op 02/21.22.303 of [email protected]

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal juridisch adviseur Zenito Studiedienst
  Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be 2. [email protected]

  Beste,

  zoals hierboven aangegeven lijkt het mij hier ook eerder een beroepsactiviteit. Ik zou dan ook aanraden om de nodige handelingen te treffen moest je ermee doorgaan om je in regel te brengen zodat je geen risico’s loopt. Als je niet veel winst maakt valt het qua belastingen en sociale bijdragen ook goed mee en dan ben je met alles in orde


Deze vraag beantwoorden