Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Occasioneel bijverdienen

Vraag van: 2024 keer bekeken Algemeen

Beste, ik ben afgestudeerd als diëtiste en ben momenteel op zoek naar voltijds werk.

Ik wil echter graag af en toe vrienden en kennissen helpen met dieetadvies en ook ben ik bezig met de voorbereiding van workshops. Ik ben echter niet van plan dit heel frequent te doen, dus het is vermoedelijk niet interessant om mij als zelfstandige in bijberoep te registreren.

Is er een andere manier om dit officieel te regelen? Ik las reeds enkele zaken op internet over "occasioneel bijverdienen".

Tot welk bedrag kan ik op deze manier inkomsten verkrijgen? Op welke manier moet ik deze inkomsten aangeven? En kan ik op deze manier ook kosten ingeven die ik ik moet maken, zoals de aankoop van boeken?

Kan u mij hier info over geven, of mij vertellen waar ik hiervoor terecht kan?

Alvast bedankt,

1 Antwoorden 1. Lotje

  Ik ben zelf nog een groentje, maar zou dit niet kunnen vallen onder ‘diverse inkomsten’?

  Die moet je wel aangeven, en ze worden belast, maar je moet geen sociale bijdragen betalen, en geen zelfstandige worden. Maar dit alleen zo lang deze inkomsten onder de +-1390 euro blijven, sporadisch zijn (een occasioneel karakter hebben), en buiten je beroepsuitoefening vallen. Dat laatste zou een probleem kunnen zijn omdat je diëtiste bent. Langst de andere kant oefen je dit beroep niet uit, zo lijkt het. Ik meen ook in een rechtspraak gelezen te hebben over iemand die in het verlengde van zijn beroep workshops of lezingen gaf en dit toch als ‘diverse inkomsten’ mocht blijven doen. In detail weet ik het niet, maar dit zou je eens kunnen navragen bij een boekhouder of advocaat.

  Kijk voor meer informatie op

  http://www.kunstenloket.be/nl/advies/vergoedingen/occasionele-activiteit

  http://www.law.kuleuven.be/jura/art/42n3/verduyckt.html

  http://euro-bijverdienen.be/fiscaliteit/personenbelasting/belastingen-en-bijverdienen/


Deze vraag beantwoorden