Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Nu werken uitvoeren om later te starten?

Vraag van: 1062 keer bekeken Boekhouden

Wij willen onze schuur ombouwen naar een cafe/taverne. (De schuur is aangrenzend aan ons huis en reeds onze privé eigendom).

Natuurlijk zou hier ten minste een jaar van werken aan vooraf gaan.

Het plan is om in 2014 starten met de verbouwingswerken (ramen, deuren, nieuwe vloer, plafonds laten plaatsten, elektriciteit, verwarming ...) en ook aanschaf van meubilair etc..

En om tegen de zomer van 2015 echt te starten met de zaak, dwz opening .. pas op deze moment zou er ook daadwerkelijk iets binnen komen.

Nu was onze vraag of we alle deze gemaakte kosten (worden deze aanzien als investeringen die afgeschreven kunnen worden, of als gewone uitgaven ..) nog kunnen inbrengen (aftrek belastingen) ?

Is het bijvoorbeeld ook voordeliger bepaalde werken uit te laten voeren ipv ze zelf te doen (iets wat je vaak hoort) en waarom dan juist ?

Ik veronderstel dat we ook in 2014 dan onze zaak al moeten opstarten (ondernemingsnr etc..).

Moet de elektriciteit, water, verwarming etc. expliciteit gescheiden zijn van die van het privé eigendom woonhuis.. of kunnen we zeggen dat de zaak een bepaald maandelijks forfait betaald aan de privé eigenaars (wij dus).

alvast bedankt

1 Antwoorden  1. [email protected]

    Beste Katrien,

    ik denk dat het inderdaad het beste is dat je al een ondernemingsnummer aanvraagt. Dit niet enkel voor de belastingen maar ook voor de btw. Werken in onroerende staat worden zonder btw gefactureerd als je over een btw nummer beschikt. De investeringen in je schuur worden inderdaad afgeschreven maar ik zou de afschrijving pas laten beginnen in 2015 wanneer de uitbating begint. Je hoeft electriciteit enz… niet specifiek te scheiden als dit niet het geval is zal je een deel kunnen inbrengen als beroepskost en een deel privé. Bij gescheiden meters zal dit natuurlijker correcter zijn.

    Veel succes in ieder geval.


Deze vraag beantwoorden