Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Netto-inkomen als zelfstandige in bijberoep

Vraag van: 3743 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik overweeg om een deeltijdse job aan te nemen en daarbij te starten als zelfstandige in bijberoep. Voor de hoofdactiviteit van 20 uren in dienstverband zou ik een brutoloon van 1016,78 verdienen. Ik zou daarvan volgens de berekening die gemaakt werd door een sociaal secretariaat voor de werkgever, ongeveer 840 euro overhouden. Er werd maar een 60 euro bedrijfsvoorheffing afgehouden. Klopt dit of houdt het sociaal secretariaat in zijn berekening te weinig af en zal ik bij moeten betalen met het afrekenen van de belastingen?

Ik zou in bijberoep willen uitgaan van 20 uren per week aan 30 euro per uur. Als ik hier goed lees, betekent dit dus dat ik hierop 40% belastingen zal moeten betalen, namelijk jaarlijks 12201,36?

Alvast erg bedankt voor uw tijd en informatie

2 Antwoorden 1. nelevdh - Securex ondernemingsloket

  Je kan ervan uitgaan dat een sociaal secretariaat het wettelijk barema inzake bedrijfsvoorheffing afhoudt. Indien je daarvan niet zeker bent, kan je de vraag altijd stellen aan de betrokken firma.

  De inkomsten die je hebt vanuit je zelfstandige activiteit komen bovenop je inkomen als loontrekkende. Afhankelijk van de belastingsschijf waarin je valt, betaal je hier inderdaad een bepaald percentage op.

  Meer info over het starten als zelfstandige: http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/ 2. zelfstandigen.be

  Je moet er wel rekening mee houden dat je ook sociale bijdragen betaalt. Die komen eerst en daarna de belastingen. Dat geeft volgende berekening.

  20 uur x 30 euro x 50 weken = 30 000 euro waarbij 6 600 euro aan sociale bijdragen betaald dient te worden en 9 360 euro (personen)belastingen. Netto geeft dat 14 040 euro of 46,8%


Deze vraag beantwoorden