Welkom Gast. Inloggen or Registreren

7 Antwoorden

Netto belastbaar inkomen zelfstandige in bijberoep

Vraag van: 1983 keer bekeken Boekhouden, Zelfstandig bijberoep

Goedemorgen,

Ik zit met een aantal vragen over een concrete situatie.

Ik ben momenteel reeds een tweetal jaar bezig als zelfstandige in bijberoep maar tot nu toe is er weinig tot bijna geen activiteit geweest. Ik ben sinds een paar maanden verhuisd naar Nederland maar ik heb het adres van mijn zelfstandige activiteit veranderd naar het adres van mijn ouders die gewoon in België wonen.

Ik heb bij aanvang van mijn zelfstandige activiteit in bijberoep een vrijstelling van sociale bijdragen gevraagd omdat ik er vrij zeker van was dat ik de drempel van 1423,90 € netto belastbaar inkomen niet zou overschrijden. Dit is momenteel nog steeds het geval.  Nu zou ik graag willen weten wat ik maandelijks mag verdienen , dus bruto zonder aftrek belastingen, om dit bedrag op jaarbasis niet te overschrijden.  Om een concreet voorbeeld te geven : Als ik maandelijks 200 € factureer aan een bedrijf voor geleverde diensten zal ik deze grens dan overschrijden of niet ?  Ik heb momenteel nog geen aftrekposten maar stel dat ik bv. verplaatsingskosten heb kan ik deze dan aftrekken zodat het netto belastbaar inkomen lager wordt ?

Het zou fijn zijn als iemand mij hier een beter inzicht over zou kunnen geven. 

Alvast bedankt

Met beleefde groeten

Kelvin

7 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste Kelvin,

  Als je werkt in Nederland, en niet in België, dan val je ook voor je bijberoep onder de Nederlandse wetgeving, ook al staat je vestiging in België.

  Als je maandelijks 200 € factureert zonder kosten, dan kom je op 2400 euro.
  Je aftrekposten zijn dus van wezenlijk belang. Die geef je niet op. Dus is het ook niet te berekenen.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Kelvin

  Beste Alain

  Alvast bedankt voor uw antwoord

  Ik werk nog wel degelijk in België onder fulltime dienstverband.
  Qua aftrekposten zal het waarschijnlijk enkel om een auto gaan. andere aftrekposten.
  Zowel de auto zelf als brandstof, verzekering. Het is mij ook nog niet helemaal duidelijk of ik de auto zelf ook fiscaal mag aangeven of nota bene op de naam van de onderneming mag zetten. Ik heb deze namelijk 2 jaar geleden voor privé doeleinden gekocht maar deze zal dan ook gebruikt worden voor de activiteit in bijberoep.
  Ik zie nog niet meteen andere aftrekposten.

  mvg Kelvin 3. Carbofisc

  Het is een bijberoep, dus staat het op je zaak. Jouw privé naam en je zakelijke naam zijn namelijk hetzelfde. 4. Kelvin

  Beste Alain ,

  Sta me even toe om in detail te treden.

  Stel ik betaal nu voor mijn auto 250 € per maand afbetaling (via persoonlijke lening) en +/-1200 € omnium verzekering per jaar. Mag ik dan gewoon deze kosten (of een deel ervan) ingeven als aftrekposten ? Uiteraard zal ik er toch voor moeten zorgen dat mijn winst hoger is dan de kosten ? Dus bijgevolg meer factureren ?

  mvg Kelvin 5. Carbofisc

  Neen, je afbetaling is geen kost, want daar zit intrest en kapitaal in.
  Neen, je mag dat geenszins allemaal gewoon als kost ingeven als aftrekpost. 6. Kelvin

  Beste Alain

  Alvast bedankt voor de informatie. Ik heb nog 1 cruciale vraag. Ik zal voornamelijk in het begin van mijn zib activiteit mijn werkgever factureren. Ik ben zelf in loonverband als logistiek bediende maar ik zou hem facturen voor (logistieke) consultancy.
  Gaat dit een probleem geven voor mijn werkgever ?

  Mvg Kelvin 7. Berenod0099

  Beste Kelvin,

  Dit valt 100% onder schijnzelfstandigheid!
  Dit gaat men 100% zeker detecteren, met als gevolg dat uw werkgever voor de volledige periode dat u als zelfstandige voor hem heeft gewerkt de rsz gaat moeten betalen, alsook de patronale bijdragen, en waarschijnlijk nog een boete erboven op!

  Zeer riskant en zeer duur eindresultaat!


Deze vraag beantwoorden