Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Nagelstyliste in bijberoep

Vraag van: 8990 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Binnenkort zou ik willen starten als nagelstyliste in bijberoep. In hoofdberoep zal ik binnenkort van start gaan met een contract van meer dan 20 uur/week. Welke stappen dien ik te ondernemen: het aanvragen van een ondernemingsnummer en btw-nummer? Ik weet uiteraard nog niet hoeveel ik aan inkomsten in bijberoep zal verdienen. Ik bied een dienst aan en geen producten, maakt dit dan enig verschil uit op het gebied van belastingen? Ik heb dit jaar reeds aankopen gedaan om het beroep te kunnen uitvoeren. Kan ik deze in mindering brengen of is de kostprijs(incl btw) voor mijn rekening? Alvast bedankt.

2 Antwoorden



  1. Janique - Securex Ondernemingsloket

    Als nagelstyliste zal je inderdaad een ondernemersnummer moeten aanvragen en ben je BTW-plichting. Voor beide zaken kan je terecht bij het ondernemingsloket go-Start. Denk eraan uw diploma’s mee te nemen.
    zie adressen :http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl.

    Werkt u minstens halftijds als loontrekkende, dan kan u inderdaad inschrijven als zelfstandige in bijberoep. Start u eerst als zelfstandige, en pas daarna als loontrekkende zal uw eerste kwartaal als hoofdberoep aanzien worden. De sociale bijdragen bedragen 20,5% van uw netto belastbaar inkomen uit uw zelfstandige activiteit met een min. van €75,62/kwartaal voor het 1e jaar.

    Nuttig info op :http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/
    http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/voorbereiding/statuut/hoofdberoep-bijberoep/index.html

    Voor info mbt het in mindering brengen van vooraf gemaakte kosten, kan u zich informeren bij een boekhouder/accountant.



  2. zelfstandigen.be

    De vraag of kosten die men nu al doet voor materiaal en of men die later nog kan inbrengen, is niet ongebruikelijk. Je moet een belangrijk onderscheid maken tussen een investering (bijv. een bureau) en een gewone uitgave die geen investering is (bijv. aankoop van een handboek). Een voorbeeld: Sandra is in het jaar 2012 afgestudeerd en start in juli 2012 als werknemer bij een ziekenhuis. Met het oog op haar latere zelfstandige praktijk koopt Sandra reeds tijdens de zomer van 2011 een medisch handboek en een bureau.

    Medisch handboek:
    De aankoop van een medisch handboek is in principe een gewone uitgave en geen investering. Kan Sandra de uitgave fiscaal nog inbrengen als zij later een zelfstandige praktijk start? Dit hangt af of Sandra haar zelfstandige praktijk start in het jaar 2012 of in een later jaar. Indien ze haar praktijk nog in het jaar 2012 start dan kan ze de uitgave ‘in principe’ nog inbrengen. Waarom ‘in principe’? Omdat zij nog moet kunnen bewijzen dat zij die gewone uitgave heeft gedaan met het oog op het starten van haar zelfstandige praktijk en dus met het oog op het verwerven van belastbare beroepsinkomsten. Indien Sandra haar praktijk in het jaar 2013 start dan zal de fiscus de gewone uitgave fiscaal verwerpen wegens het zogenaamde ‘eenjarigheidsbeginsel’. Het eenjarigheidsbeginsel betekent dat een gewone uitgave fiscaal slechts kan worden ingebracht indien het is gedaan tijdens hetzelfde jaar waarin de beroepsinkomsten uit de activiteit waarop de uitgave betrekking heeft belastbaar zijn.

    Bureau:
    De aankoop van een bureau kan beschouwd worden als een investering. Kan Sandra de investering fiscaal nog inbrengen als zij later een zelfstandige praktijk start? Ja, hier maakt het niet uit of Sandra haar zelfstandige activiteit start in het jaar van aankoop van het bureau of niet. Zelfs indien zij haar activiteit start in een later jaar dan zal zij nog de investering fiscaal in mindering kunnen brengen via de zgn. fiscale afschrijvingen.


Deze vraag beantwoorden