Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Mysterie shopping als zelfstandig bijberoep (ZIB)?

Vraag van: 1658 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb een vaste job (full time), maar sinds januari 2012 doe ik ook aan mystery shopping. Die inkomsten worden gezien “als uitzonderlijke uitkomsten”. Over het ganse jaar heb ik dankzij de mystery shopping € 8600 verdiend. Daarnaast werden mijn uitgaven ook terugbetaald (aankopen in het kader van het bezoek,…), wat overeen stemt met €1300. Is het in dat geval interessant om als ZIB te beginnen? Zo ja, waarom? Als ik het zo lees, ben ik er niet van overtuigd… Als ik als ZIB begin, in hoeverre zal ik dan belast worden? Alvast bedankt voor de feedback.

1 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Of je als ZIB gaat beginnen of niet, is helaas niet aan jou om te beslissen 😉

  Zoals de toestand nu uitziet, raak je vroeg of laat in de problemen. Je spreekt immers van het aanzien “als uitzonderlijke uitkomsten”. Wellicht bedoel je hiermee occasionele (of diverse) inkomsten?

  In ieder geval is het zo dat als je met mysterie shopping meer dan 8 000 euro verdient, dit niet tot stand komt n.a.v. van 1 of 2 keer een winkel te bezoeken. Je moet hiervoor duidelijk meerdere keren de baan op. In ieder geval niet occasioneel of “uitzonderlijk”.

  Daarover en wellicht ook in die zin zal het RSVZ (Rijksinstituut der sociale verzekeringen voor zelfstandigen) oordelen. Aangezien je de diverse inkomsten in deel 2 van jouw belastingbrief dient op te nemen, wordt het RSVZ automatisch hiervan in kennis gesteld.

  Jouw bericht doet vermoeden dat je dit al langer doet of van plan bent om te blijven doen. Als dat zo is, is het echt aangewezen dat jij of iemand anders hierover contact opneemt met het RVSZ in je buurt (http://www.rsvz.be/nl/contact/index.htm)


Deze vraag beantwoorden