Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Minder belastingen betalen eenmanszaak

Vraag van: 1453 keer bekeken Financieel

Ik zit met een eenmanszaak en verwacht dit jaar af te sluiten met een netto-winst van €31000.  Vorig jaar een nieuwe wagen gekocht en al het materiaal die ik nodig zou hebben, dit jaar heb ik geen kosten meer te maken. Ik doe aan VAPZ, huur een kantoor en woning (beroepskost 50%). Geen kinderen en ongehuwd.

Mijn vraag is hoe kan ik zoveel mogelijk van de netto-winst behouden zonder dat ik kosten moet maken. Anders gezegd hoe betaal ik minder belastingen en behoud ik meer geld op de rekening.

5 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Beste Christian,

  Vermoedelijk heeft je boekhouder recent jouw belastingaangifte ingediend en je bent geschrokken van het te betalen saldo. Dat is begrijpelijk maar de hoofdreden waarom het saldo zo hoog is omdat je geen voorafbetalingen doet. Als een werknemer elke maand zijn bruto loon netto zou ontvangen op de bankrekening dan zouden er nogal wat problemen opduiken bij de werknemers. Dat is ook net het probleem waarmee je geconfronteerd wordt …

  Winst wordt verminderd door beroepskosten te maken. Je kan dus onmogelijk winst definitief laten dalen zonder beroepskosten te maken. Je kan wel minder belastingen betalen door fiscaal interessantere beroepskosten te maken. Een nieuwe wagen is geen fiscaal interessante investering omdat het sowieso onmiddellijk een waardevermindering kent bij het buiten rijden van de garage, geen extra inkomsten zal genereren, elk jaar minder geld waard is en fiscaal gezien voor een stuk verworpen wordt uit de beroepsuitgaven.

  De essentie bestaat erin om beroepskosten te maken die 100% aftrekbaar zijn van de winst en indien mogelijk op korte of lange termijn extra inkomsten kunnen genereren. Enkel zo zal je meer geld behouden op de bankrekening.

  Hopelijk heb je niet het fiscaal advies gekregen ” investeer in een nieuwe wagen “.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be 2. Christian

  Beste Vincent,

  Dat is volledig juist. Ik heb de aangifte van de personenbelasting van de boekhouder ontvangen, het lag hoger dan ik verwachtte zelfs na de gemaakte kosten.

  De aankoop van de wagen was een grote kost die ik nog kon maken voor het einde van het jaar. Het advies van de boekhouder vorig jaar was als je iets nodig zou hebben of je bent van plan het volgend jaar aan te kopen, koop het dan nu aan. Daar zat onder andere een wagen, laptop, smartphone, drukwerk, reclame…tussen.

  Dit jaar heb ik het advies gekregen om de belasting op de winst te betalen. Het is een teken dat de zaken goed draaien en dat is gunstig voor het bekomen van lening mocht je dat nodig hebben.

  Bedankt! 3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Christian,

  Op zich is dat geen foute keuze geweest indien je wagen toch aan vervanging toe was of indien je nog geen wagen had. Uiteraard blijft dat altijd een stukje subjectief hoeveel je aan een wagen wil besteden. Werkmateriaal / PR / marketing is sowieso altijd een goede investering (laptop, drukwerk, reclame).

  Zonder een overzicht op je cijfers is de situatie moeilijk in te schatten. Laat een simulatie maken door je boekhouder in het geval van vennootschap. Zet daar je te betalen belastingen van eenmanszaak naast. Mogelijks zit je in de overgangstransitie waar een vennootschap fiscaal interessant wordt.

  Indien je doel is om meer geld op de bankrekening te houden dan kan je inderdaad best gewoon belasting betalen. Stel dat je 100€ ontvangt op de bankrekening, winst. Als je hier 40% belasting moet op betalen dan hou je 60€ over op de bankrekening. Als je hiervoor 100€ kosten zou willen gaan maken om de winst te neutraliseren, dan eindig je met een bankrekening van 0 €. Daarmee doe je de doelstelling onmiddellijk te niet.

  Als je dan toch wenst die winst te neutraliseren, doe het dan steeds via investeringen die er voor zorgen dat ofwel je marge omhoog gaat , extra diensten kan aanbieden aan bestaande klanten of nieuwe klanten kan aantrekken. Enkel met een positieve cashflow zal je kunnen doorgroeien als zelfstandige.

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be 4. Christian

  Dank voor de uitleg! Dat is duidelijk. Ik ga is moeten nadenken over welke investeringen ik in de zaak zou kunnen maken die geld opbrengen en anders is het zoals je zegt beter gewoon de belasting betalen. 5. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Christian,

  Op die manier zal je inderdaad meer geld overhouden op je bankrekening. Je zal uiteraard wel belastingen moeten betalen maar dat doen we allemaal. Recent heb ik nog een artikel geschreven hoe je als kleine zelfstandige meer business kan aantrekken. Misschien heb je er wel iets aan! Zeker tips 1 t.e.m. 4 zijn cruciaal als je wil groeien.

  http://www.deboekhouding.be/marketing/7-tips-meer-business-kleine-zelfstandige/

  Positieve Groeten,
  Vincent De Backer

  Erkend Boekhouder bij DEBOEKHOUDING.BE
  http://www.deboekhouding.be


Deze vraag beantwoorden