Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Mijn zoon wil een zelfstandig bijberoep beginnen

Vraag van: 2582 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Graag zou ik meer uitleg willen voor mijn zoon.

Die wil plots beginnen als elektricien in bijberoep. Hij werkt full time en wil al een rekening gaan openen bij de bank. Van een boekhouder is nog geen sprake. Heeft nog geen klanten en nog geen btw nr  aangevraagd.

Moet hij als hij geen klanten heeft sociale bijdragen betalen? Hoeveel zou dat zijn? Hij zegt iets van ong.73€ per kwartaal?

Ik als moeder bezit een huis en hij woont nog bij mij thuis. Zijn er voor mij nadelen aan verbonden?

1 Antwoorden 1. Stefanie Securex Ondernemingsloket

  Geachte,

  Elke persoon die een activiteit op zelfstandige basis uitoefent moet in de KBO worden ingeschreven. Om een ondernemingsnumer in KBO te bekomen, moet hij bewijzen over de basiskennis van het bedrijfsbeheer te beschikken. Dit geldt ook als elektricien. Daarenboven is elektricien een gereglementeerd beroep en moet de beroepskennis bewezen worden. Dit kan dmv diploma of praktijkervaring.
  Daarnaast zal ook een BTW-aanvraag moeten gebeuren. Indien de omzet lager is dan €5580/jaar kan er een vrijstellingsregeling aangevraagd worden.

  Indien bij minstens 19 uren in de week werkt als loontrekkende, kunnen wij hem in bijberoep plaatsen. Indien zijn inkomsten lager zijn dan 1400 euro netto op jaarbasis dan zal uw zoon vrijgesteld zijn van de sociale bijdragen. (hieronder wat meer uitleg over de sociale bijdragen)
  http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwReferencesByCategory_nl/307654FF5FD5720AC125775800478BA0?OpenDocument

  Om de hoofdverblijfplaats van de zelfstandige te beschermen, dient hij een verklaring van onvatbaarheid voor beslag af te leggen bij een notaris naar keuze

  Veel succes

  Mvg
  Stefanie Schaecht
  Client advisor Securex


Deze vraag beantwoorden