Welkom Gast. Inloggen or Registreren

8 Antwoorden

Meest interessante vennootschapsvorm

Vraag van: 1244 keer bekeken Rechtsvorm

Beste,

Als jonge neo-starter, 21j, twijfel ik of het voor mij interessant is om meteen een vennootschap te starten. Ik ontwikkel een online dienstenplatform, dus buiten mijn loon en de oprichtingskosten zijn er geen andere kosten.

Ik schat een jaarlijkse omzet van € 30.000 te hebben en zal deze activiteit in bijberoep doen (omdat ik nog verder zal studeren).

Wat is dan, volgens u, de meest interessante vennootschapsvorm: éénmanszaak, VOF of  bvba?

8 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Je studeert verder … woon je thuis, heb je vaste kosten? Heb je nood aan een bezoldiging / wat is je uitgavenpatroon? Verkies je om liefst zo weinig mogelijk belasting te betalen? Er zijn verschillende paden die bewandeld kunnen worden (fiscaal/economisch/…) 2. Thomas2

  Ik woon nog thuis heb geen vaste kosten. De grootste persoonlijke kost wagen+benzine zal gedragen worden door de onderneming. Mijn uitgavenpatroon is zeer klein, 250à300 per maand.

  U ziet het goed dat ik liefst zo weinig mogelijk belastingen betaal. Wat zijn dan zoal de verschillende mogelijkheden? 3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dag Thomas, idealiter voor fiscale weg in te slaan zou ik aanraden voor een statuut zaakvoerder en uitkering van een klein loon aangevuld met kostenforfait. 4. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  PS/ Via een vennootschap dus. 5. Carbofisc

  Als hij thuis woont, kan hij nog ten laste zijn. Een klein loon zou dus door de ouders wel eens wat negatiever kunnen aanzien worden, want die verliezen de aftrek van KTL .

  VAA van een wagen is sowieso ook een vorm van verloning.

  Maar een vennootschap is volgens mij ook interessanter.

  Alain carels
  http://www.carbofisc.be 6. Thomas2

  Oké, dankjewel. Een vennootschap zeg je… Aangezien ik met de paar investeringen die ik moet maken over het minimum volgestort startkapitaal van de bvba zit, zou ik dan zot zijn om niet voor een bvba te kiezen?

 7. Beste antwoord


  Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Zoals Alain aangeeft, een klein loon of indien mogelijk enkel voordeel alle aard wagen zodat je ten laste blijft van je ouders.

  Een online dienstenplatform lijkt mij niet onmiddellijk risicovol tenzij het iets heel specifiek is waar je financiering voor nodig hebt en heel wat investeringen moet doen met vaste maandelijkse kosten.

  BVBA is stroever, voor sommige aanpassingen ga je naar de notaris moeten bij statutenwijziging. Dat is telkens 1000€ dat je kwijt bent. Boekhouder kost is doorgaans ook hoger en je moet neerlegging jaarrekening betalen aan de nationale bank. Plus de eerste drie jaar heb je sowieso oprichtersaansprakelijkheid, de eerste drie jaar is ook wanneer de meeste starters failliet gaan. CommV of VOF lijken meer aangewezen. 8. Thomas2

  Dankjewel voor je tips & tricks Vincent. Hiermee kan ik zeker verder aan de slag om de vennootschapsvorm te bekijken.


Deze vraag beantwoorden