Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

meerwaarde / minderwaarde bij verkoop activa

Vraag van: 2161 keer bekeken Boekhouden, Zelfstandig bijberoep

Vraagje over het principe van minderwaarde/meerwaarde:

“Ik koop op 1 oktober 2015 een toestel voor 1000 euro dat uitsluitend voor mijn bijberoep dient. In 2016 investeer ik in iets waardoor het toestel in principe overbodig wordt. Ik verkoop het toestel datzelfde jaar voor bijvoorbeeld 700 euro.”

Als ik het goed begrijp, dan geef ik voor 2015 200 euro in als kost (afschrijfjaar 1/5). In 2016 stop ik met afschrijven, en noteer ik 100 euro bij kosten (800 boekwaarde – 700 verkoop).

Maar: wat moet ik doen met de (nummering van mijn) factuur van de verkoop?
Ik kan die 700 euro in de belastingaangifte toch moeilijk gaan noteren bij brutowinst? Ik heb alles verrekend, en zit met een minderwaarde.

Als ik in 2016 de totale omzet bereken door de factuurbedragen op te tellen, moet ik het bedrag van die ene factuur er eigenlijk van tussen laten, of mijn totaal klopt langs geen kanten, toch?

Als je een investering verkoopt - nog niet volledig afgeschreven - met winst (bv. boekwaarde 800, verkoop aan 900, 100 euro meerwaarde), moet je dan die meerwaarde gaan noteren in vak 18.4 bij meerwaarden, dacht ik?

alvast bedankt voor de hulp!

4 Antwoorden

 1. Beste antwoord


  Carbofisc

  Beste,

  De nummering van je facturen loopt gewoon door, het dient in de BTW-aangifte wel te worden opgenomen. Echter, het is geen omzet. De verkoop van materiële vaste activa dient niet in je omzet inzake brutowinst te worden opgenomen. Als je dus je omzet bepaalt door al je facturen samen te tellen klopt dit niet.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. DJ voor elk feest

  Dag Alain, bedankt om te antwoorden. Ik ben zelfstandige in bijberoep, heb vereenvoudigde boekhouding, ben vrijgesteld van BTW-aangifte.

  Ik tel mijn facturen inderdaad niet op, anders klopt het niet.

  “De verkoop van materiële vaste activa dient niet in je omzet inzake brutowinst te worden opgenomen.” Dit begrijp ik niet goed. Je hoeft het niet op te tellen bij omzet (zoals je die moet aangeven in de klantenlisting)?

  En wat belastingaangifte betreft: Een minderwaarde breng je in als kost, neem ik aan. Waar noteer je dat een meerwaarde (op iets dat ik nog geen vijf jaar gebruikte, dat zelfs nog niet volledig afgeschreven was)? Niet bij de brutowinst dan? 3. Carbofisc

  De omzet die je moet opgeven in je klantenlisting is ook niet wat je aangeeft inzake de brutowinst.

  Voor de meerwaardes zijn er aparte codes, afhankelijk van het desbetreffende belastingstelsel.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 4. DJ voor elk feest

  Ja, die codes voor meerwaardes had ik gezien, maar ik was niet zeker of ik die ook moest invullen voor verkoop van activa binnen vijf jaar.

  Bij de klantenlisting dacht ik nochtans dat ik de totale omzet moest geven + dan apart nog eens die voor zakelijke klanten waarvoor de factuur minstens 250 bedroeg.

  Gelukkig heb ik dit aangiftejaar nog geen meerwaarden te noteren, maar wel voor volgend jaar.

  Tijd om een boekhouder te nemen tegen volgende belastingen, dus 🙂


Deze vraag beantwoorden