Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Meer btw terugkrijgen dan ik betaal?

Vraag van: 1367 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben er over aan het denken om naast mijn hoofdberoep een nevenactiviteit als kunstenaar te beginnen. Ik heb gelezen dat je BTWplichtig bent als je omzet boven de 5000,- komt. Voor kunst moet je 6% afdragen. Echter ik heb hoge kosten met 21% BTW. In de praktijk komt het er op neer dat ik meer BTW terug ga krijgen dan dat ik moet betalen.

Ik zou dan een zelfstandige zijn met een kleine winstmarge (vanwege de hoge kosten om de produkten te maken en te verkopen: reis-, verblijfs- en hotelkosten van internationale keramiekmarkten).

Mijn vraag is: wordt het geaccepteerd dat ik meer BTW terugkrijg dan dat ik moet betalen. Accepteert de belasting dat ik een kleine ondernemer ben met een kleine winstmarge en kan ik daardoor gebruikmaken van evt. aftrekposten voor een zelfstandige?

1 Antwoorden  1. [email protected]

    Beste,

    het feit op zich dat je meer btw terugkrijgt dan dat je btw moet betalen is op zich geen probleem en in sommige gevallen ook logisch. Zo hebben mensen in de bouw dit ook aangezien ze dikwijls met 6% of met btw medecontractant factureren en de aftrekbare btw op hun aankopen 21% bedraagt.

    Op zich zal de belastingen geen oordeel mogen vellen over uw winstmarge en kan u beroepskosten inbrengen als deze kosten gemaakt zijn met het oog om omzet te verwerven.

    Wel zou ik afraden om een jaar na jaar verlieslatend bijberoep te hebben want daar kan de fiscus zich wel vragen over stellen


Deze vraag beantwoorden