Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Mede vennoot worden

Vraag van: 3460 keer bekeken Rechtsvorm

Als werknemer verdien ik +/- 2.400 euro netto per maand (+bedrijfswagen, etc ...).

Het bedrijf heeft voorgesteld om mede vennoot te worden en een eBVBA op te richten.

Jaarlijks zou ik +/- 84.000 euro kunnen factureren.

Lijkt dit een positief voorstel of is er weinig voordeel te halen uit een zelfstandig statuut?

Alvast bedankt voor een reactie.

2 Antwoorden



  1. Carbofisc

    positief uiteraard



  2. Kenneth Geets

    Je werkgever doet dit volgens mij inderdaad om jou meer te kunnen geven. Momenteel kost jij hen immers iets van een 81.000 euro op jaarbasis (zuiver aan loonkost, snel even berekend op basis van je nettoloon dat je opgeeft). Zij zouden dus op jaarbasis in feite nauwelijks meer betalen maar jij kan er inderdaad véél meer aan overhouden.

    84.000 euro op jaarbasis komt neer op 7.000 euro per maand. Dit geld komt dan wel in je BVBA terecht en dus nog niet op eigen naam. Stel zeker de vraag wat er zal gebeuren met je auto, gsm, etc. wanneer je zelfstandige wordt. Moet je daar dan zelf voor opdraaien of mag je deze behouden?

    Vanuit je eigen BVBA kan je je huidige werkgever (die wordt dan ‘klant’ van jouw BVBA) factureren. Vervolgens kan je jezelf uiteraard een loon uitkeren als zaakvoerder, onkosten inbrengen aan je eigen vennootschap, een auto leasen als je dat zou wensen, enz. Op die manier bepaal je zelf hoeveel loon je jezelf uitkeert (waarop je dan persoonsbelasting betaalt). Een nettoloon van 2.400 euro brengt immers heel wat persoonsbelastingen met zich mee. Je kan bijvoorbeeld kiezen om enkel de laagste twee schijven van de persoonbelasting te vullen en de rest te “stockeren” op je BVBA. Je betaalt er dan hoogstens 33% vennootschapsbelasting op. Dankzij de onkosten waarover ik net sprak kan je je loon overigens nog aanvullen met belastingsvrije sommen voor de gereden kilometers (indien gereden met een eigen auto), eventuele bureaukosten, restaurantkosten en dergelijk meer. Deze onkosten, indien redelijk aangegeven, komen bovenop je loon en zijn niet belastbaar in de persoonsbelasting.

    Als je er bijvoorbeeld in slaagt om redelijkerwijze 600 euro onkosten in te brengen, volstaat het om jezelf een loon van 1.800 euro uit te keren om weer aan je huidige inkomsten van 2.400 euro per maand te komen. Zo haal je de belastingsschijf van 45% leeg, waardoor je veel persoonsbelasting uitspaart. Ik kwam op een berekening van 1.800 euro minder persoonsbelastingen, op basis van een belastingsvrij inkomen van 6800 euro. Afhankelijk van de gezinssituatie ligt dit belastingsvrij inkomen hoger en is in verhouding de besparing dus minder, maar er zal steeds een besparing zijn.

    Het statuut van zelfstandige biedt over het algemeen echter minder “bescherming” als je ziek bent of wat voor hebt. Vraag dus zeker raad aan de instanties waar je nu verzekerd bent om te bekijken wat er zou veranderen. Je zal ook minder pensioenrechten opbouwen vanuit je zelfstandigenstatuut; extra geld opzijzetten kan dus nuttig zijn. Je kan bijvoorbeeld pensioensparen vanuit je BVBA. Deze kost is integraal aftrekbaar waardoor je daar geen vennootschapsbelasting op hoeft te betalen.

    Houdt er ook rekening mee dat het oprichten van een BVBA al gauw enkele duizenden euro’s kost (notaris, griffie, …). Bovendien moet je voor een EBVBA minimum 12.400 euro storten op de rekening van de BVBA als startkapitaal. Het kan dan raadzaam zijn om bijvoorbeeld 1 aandeel aan je echtgeno(o)t(e) of een zoon/dochter of je vader/moeder te geven. Op die manier beperk je de totale te storten som tot 6.400 euro en kost het je dus al de helft minder om de BVBA op te richten.

    Er komen heel wat formaliteiten kijken bij het oprichten en onderhouden van een BVBA. Mijn raad is om een boekhouder te contacteren, liefst iemand die je goed kent. Hij kan samen met jouw exact uitrekenen in welke mate je er zal op vooruit gaan en hoe het in zijn werk moet gaan.

    Het is mijns inziens in elk geval het overwegen waard!


Deze vraag beantwoorden