Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Management vennootschap (in bijberoep)?

Vraag van: 2378 keer bekeken Rechtsvorm

Momenteel ben ik werkzaam als bediende met een maandloon en commisie.

Ik krijg nu de kans om vennoot te worden van een ander bedrijf. Hier zou ik mijn diensten factureren via een management vennootschap (in bijberoep).

Mijn vraag is: kan ik dan niet beter ook mijn diensten aan mijn huidige werkgever factureren en wat moet ik dan in totaliteit factureren om aan 4000 netto per maand te komen, geld in de venootschap te laten en aan pensioen opbouw te doen.

Alvast bedankt voor uw reactie.

2 Antwoorden 1. Jo Buts - Xerius

  Beste Tomas,

  Waarom zou je je loontrekkende activiteit willen omvormen tot een zelfstandige activiteit?

  Als loontrekkende kan je immers nog altijd rekenen op een betere pensioenopbouw en ben je bij een eventuele arbeidsongeschiktheid beter ingedekt tegen inkomensverlies.
  Misschien geniet u via uw werkgever ook nog bijkomende extra voordelen die u als zelfstandige niet ontvangt.

  Uw nieuwe situatie leent zich wel tot een bijkomende activiteit als zelfstandige in bijberoep. U behoudt uw huidig sociaal statuut via uw werkgever maar daarnaast bent u ook nog eens zelfstandige in bijberoep. Het klopt dat u als zelfstandige in bijberoep ook sociale bijdragen verschuldigd bent op het inkomen dat u uit uw zelfstandige activiteit genereert, terwijl u daarvoor geen extra rechten in de sociale zekerheid opbouwt.

  Maar wanneer u deze activiteit vanuit een vennootschap zou presteren, kan u zelf bepalen welke inkomsten u uit deze vennootschap haalt. Op die manier kan u eventueel vrijgesteld worden van sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep (indien uw inkomsten op jaarbasis onder de grens van 1419 euro blijven).
  Vriendelijke groeten,
  Jo Buts
  Adviseur ondernemers
  Xerius 2. [email protected]

  Beste,

  als ik het goed begrijp wordt u vennoot in een vennootschap. Als werkend vennoot kan u ook een loon uitgekeerd worden uit de vennootschap of kan u ook een dividend uitgekeerd krijgen en is het dus niet nodig dat u nog eens een eigen vennootschap opstart om te factureren aan de vennootschap. Wel zal u moeten aansluiten als zelfstandige in bijberoep en zal u op het loon in tegenstelling tot het dividend sociale bijdragen moeten betalen


Deze vraag beantwoorden