Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Mag mijn samenwonende partner mij helpen?

Vraag van: 1985 keer bekeken Sociaal statuut

Ik ben sinds 2004 zelfstandige in bijberoep. Mijn partner waarmee ik wettelijk samenwoon wil/kan mij wat helpen bij mijn activiteit in bijberoep. Eén dubbele vraag. Het werk dat zij doet voor klanten wordt door die klanten aan de zaak betaald. Kan dat? Kan ik inkomsten verwerven uit het werk van anderen? Hoe zit dat precies met verzekering enz… Als ik het correct wil houden en haar daarvoor wil betalen, moet ik haar dan in dienst nemen of interim-contracten aanbieden voor deze korte opdrachten? Of is het allemaal makkelijker dat zij ook zelfstandige wordt? Dat lijkt me nogal aan dure oplossing… Vriendelijke groeten

1 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Beste,

    wanneer de partner minder dan 90 dagen per jaar helpt en niet op regelmatige basis, dan gaat het om een “toevallige helper”. Toevallige helpers moeten niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

    Aangezien jullie wettelijk samenwonen, kan de partner ook aansluiten als meewerkend echtgenote. Een aansluiting als meewerkend echtgenote kan wel enkel indien jouw vriendin geen eigen statuut heeft. Indien zij minstens halftijds tewerk gesteld is als loontrekkende, zal ze niet moeten aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds en kan ze jou ook zo helpen.

    Je hoeft haar dus zeker niet in dienst te nemen. Een eigen statuut als zelfstandige in ook niet nodig.


Deze vraag beantwoorden