Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Mag je helpen bij de boekhouding van anderen?

Vraag van: 3137 keer bekeken Boekhouden

Ik werk momenteel als junior accountant voor een firma (heb het statuut van een werknemer) en overweeg een zelfstandige helper te worden van meerdere zelfstandigen. Daar ik enige ervaring heb met het boekhouden en de BTW zou ik mij willen toespitsen op boekhoudkundige hulp, zeg maar optreden als een soort boekhouder voor de zelfstandige. Facturen en dagboeken bijhouden, aangiften doen en andere wettelijke verplichtingen die rusten op de natuurlijke persoon. Mijn vraag is nu of dat kan? Ik wil erbij vermelden dat ik geen erkend boekhouder(-fiscalist) ben door BIBF (Beroepsinstituut voor boekhouders en fiscalisten) en dat het niet mijn bedoeling is om een boekhoudkantoor te openen, wel boekhoudkundige- en administratieve formaliteiten uitvoeren ten gunste van zelfstandigen. Kan mijn idee door de beugel?

5 Antwoorden 1. Sabrina - Securex ondernemingsloket

  Beste

  U kan best zelfstandige worden in bijberoep (met een eigen ondernemingsnummer) en u factureert dan uw diensten aan de verschillende zelfstandigen waarvoor u allerhande administratieve formaliteiten vervult. Indien u zelfstandig helper wilt worden (zonder eigen ondernemingsnummer), dan is het de bedoeling dat je de verschillende zelfstandigen (geen vennootschappen!) helpt in hun dagelijkse zelfstandige activiteiten.

  U kan vrijblijvend langsgaan in een van onze kantoren voor meer informatie hierover

  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl 2. gabriela

  Beste Sabrina,

  Alvast bedankt voor uw antwoord. Hetgeen waar ik mij vragen bij stel is de inhoud van deze zelfstandige activiteit in bijberoep of als helper, namelijk kan ik naast allerlei administratieve taken zoals documentatie bijhouden, ook diensten leveren zoals boekhouder (btw aangiften, jaarrekening, kas/verkoop/aankoop boek verzorgen) ZONDER erkend boekhouder te zijn?

  Bedankt voor uw advies,
  Gabriela 3. Sabrina - Securex ondernemingsloket

  Beste
  Niet elke zelfstandige werkt samen met een “officiële boekhouder”. Veel zelfstandigen doen zelf hun facturatie, en BTW aangiftes.

  Of jij dan BTW aangiftes in de plaats van al die zelfstandigen kan doen, daar kan ik geen uitsluitsel over geven. Misschien kan je hiervoor best navraag doen bij het BTW kantoor zelf. 4. Geert Vandeput

  Beste,

  Je kan alles voorbereiden, maar de zelfstandige in kwestie zal alles moeten tekenen. Jij kunt geen volmacht op je nemen om de zelfstandige te vertegenwoordigen.

  Bijvoorbeeld, de zelfstandige zal via zijn paspoort de BTW-aangifte moeten tekenen in intervat, dat kan niet via jouw paspoort. 5. zelfstandigen.be

  Voor een goed begrip, Gabriella.

  Zowel het beroep van boekhouder als dat van accountant zijn gereglementeerd. Je kunt dus geen werkzaamheden uitvoeren die voorbehouden zijn aan leden van de beroepsinstituten van boekhouders en accountants. Dat lijkt ook niet jouw bedoeling te zijn.

  Het betekent wel dat je best op hen een beroep doet voor het controleren en het indienen van de fiscale aangiftes wat dat valt niet duidelijk af te leiden uit jouw verhaal. Een andere mogelijkheid is, zoals Geert stelt, dat de belastingplichtige zelf zijn of haar aangifte indient (na het voorbereidende werk door jou).

  Deze werkwijze verdient maar aanbeveling als jezelf over de nodige kennis en ervaring beschikt. De indiener van de aangiftes is immers aansprakelijk en jouw aansprakelijkheid is niet verzekerd.

  Daarom best samenwerking zoeken met een boekhouder/accountant of fiscalist/belastingconsulent uit jouw regio. Kwestie van supervisie, klankbord en vraagbaak 😉


Deze vraag beantwoorden