Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Loontrekkende Nederland met zelfstandig bijberoep in België

Vraag van: 1817 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb een vraag inzake hoofdberoep als loontrekkende in Nederland en het eventueel bewaren van een bijberoep in België.

Binnenkort ga ik voltijds werken in loondienst in Nederland in een 40-uren week. Ik ga ginds ook (om te beginnen tijdelijk) wonen. Ik begin met een contract voor zes maanden, daarna zien we wel.

Momenteel ben ik hier in België nog voltijds zelfstandig, en ik zou die activiteiten toch graag als bijberoep verder willen zetten wanneer ik voltijds ga werken in NL. Aangezien ik hier mijn zaak al wat heb opgebouwd en mijn klanten heb zitten, zou ik dat dan ook het liefst in België houden.

Nu is mijn vraag of dat mogelijk is? Volgens unizo zou ik wellicht het sociaal statuut in NL moeten aanvragen, maar dan heeft dat redelijk wat gevolgen voor mijn bijdragen, denk ik. De vraag is dus wat ik het beste kan doen?

Ik wil daar voorlopig niet te hard van stapel mee lopen, aangezien het nu nog moeilijk te zeggen is hoe lang mijn Nederlands avontuur zal duren. Als het beperkt zou blijven tot de komende 6 maanden, lijkt het mij toch een hele rompslomp om dan na die periode misschien alles weer te moeten omgooien. 

1 Antwoorden 1. Debby Buys - Xerius

  Beste Davy,

  Sinds 01/05/2010 primeert volgens de EG-verordeningen het werkland. Aangezien u voltijds loontrekkende wordt in Nederland, zal uw werkland in de toekomst Nederland worden. Bijgevolg zal u wellicht moeten aansluiten als zelfstandige in Nederland.

  Het is wel niet de bevoegdheid van de sociale verzekeringsfondsen om te beslissen over de onderwerpingsplicht maar wel het RSVZ of de bevoegde instelling in Nederland. Zij gaan dus een beoordeling maken en eenbeslissing nemen op basis van uw substantieel gedeelte van de werkzaamheden. Blijkt dus dat het substantieel gedeelte Nederland is, zal uw onderwerpingsplicht Nederland zijn.

  Op basis van welke criteria maken zij hun beoordeling? Arbeidstijd, omzet, centrum van uw belangen (= bepaling volgens verblijfplaats, gebruikelijke aard of duur van de werkzaamheden, aantal verleende diensten en/of inkomsten (binnen de 12 maanden).

  Met vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden