Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Klopt mijn BTW vrijstellings berekening?

Vraag van: 1034 keer bekeken Boekhouden

Het omslagpunt om (te overwegen) met of zonder BTW vrijstelling te werken ligt op 15.000 Euro. Welke getallen zitten in dit bedrag? Komt volgende berekening in de buurt: 1. bruto omzet = verkoopprijs (incl. BTW) * verkochte aantallen op jaarbasis. 2. netto omzet = bruto omzet - BTW 3. netto belastbaar bedrag = netto omzet - kosten (welke kosten zijn dit?) - grondstoffen aankoop?(enkel BTW aftrekken of de aankoopkosten zelf aftrekken? Indien deĀ  aankoopkost zelf kan afgetrokken worden: is dat dan met/zonder BTW?) - andere kosten? (boekhouder, teruggenomen goederen, schadevergoedingen) 4. indien wat overblijft onder de 15.000 euro ligt kan gekozen worden om met BTW vrijstelling te werken waardoor de BTW voor de klant geschrapt wordt en de verkoopprijs nog zakt, klopt dit?
Of is het zo dat de sociale bijdragen ook nog van punt 3. afgaan. Dus niet als kost aftrekken maar berekenen op basis van het resultaat van punt 3. voordat punt 4. kan bekeken worden? (dit zou volgens mij ook niet direct als kosten worden aangegeven omdat de sociale bijdrage bepaald wordt op basis van het netto belastbaar inkomen, dus exclusief kosten) We zouden anders in een vicieuze cirkel draaien om de sociale bijdragen uberhaupt te kunnen bepalen.
Indien de sociale bijdragen niet in bovenstaande berekening meegenomen worden, dan worden ze tijdens de belastingaangifte meegeteld, klopt dit?
In het antwoord graag m`n berekening overnemen en aanpassen waar nodig.

1 Antwoorden  1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    Beste Johan,

    het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je moet kijken naar de omzet die je genereert. Als die onder de 15.000 euro is dan kan je van de vrijstellingsregeling genieten (behoudens bepaalde activiteiten), de kosten spelen geen rol.

    Voorbeeld ik verkoop voor 12.000 euro producten op jaarbasis. Ik kan dit zonder btw doen, mijn klant betaalt 12000 euro. Ik trek geen btw af op mijn kosten

    ik verkoop voor 16.000 euro. Ik moet dit met btw doen. Mijn klant betaalt 16.000 + 21% btw. Ik kan btw aftrekken (gedeeltelijk) van mijn kosten.


Deze vraag beantwoorden