Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Kinderdagverblijf als feitelijke vereniging oprichten?

Vraag van: 2816 keer bekeken Rechtsvorm

Ik heb momenteel een EMZ kinderdagverblijf . Is heel gemakkelijk voor wat betreft kasplan en belastingen.

Momenteel heb ik een zelfstandig kinderverzorgster die maandelijks haar uren factureert . Mag dit wettelijk?

Kind en gezin is ons nu aan het "pushen" om een feitelijke vereniging op te richten maar dan zijn we beiden volledig aansprakelijk . Wat met mijn eigendom? Wat met de inkomsten?

Moeten wij dat dan delen ?

5 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Beste,

    Een feitelijke vereniging houdt in dat jullie samen een zaak uitbaten, en inderdaad beiden volledig aansprakelijk zijn voor de schulden die daaruit voorkomen.

    Uw eigendom is dan inderdaad niet veilig, dat klopt. De inkomsten worden beheerd, vanuit gemeenschappelijk oogpunt. Het is dan ook niet zo dat alle inkomsten voor een iemand zijn. Je mag er eigenlijk van uitgaan dat de winst gewoon gedeeld wordt in een bepaalde, vooraf bepaalde verdeelsleutel.

    Ik kan me wel inbeelden dat dit de samenwerking, en dan ook uw financiële toestand, verandert. U betaalt wellicht uw lening af met de inkomsten, en trekt dan ook een gedeelte van uw woning af als beroepskost?

    Zou het ook niet mogelijk zijn voor u om te starten met bv een VOF voor de uitbating van het kinderdagverblijf, en dan vanuit deze rechtspersoon een huur betaald wordt?
    Dat lijkt me eerlijker over te komen voor zowel u als uw medeverzorgster om dan privé en zaak wat meer gescheiden te houden.

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be



  2. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    Beste Cindy,

    u gebruikt waarschijnlijk het interessant kostenforfait voor kinderdagverblijven wat meen ik niet meer mogelijk is bij een vennootschap.

    U zou kunnen informeren bij een sociaal secretariaat wat de kostprijs is om uw kinderverzorgster als werkneemster aan te werven. Waarschijnlijk ligt de kostprijs niet gigantisch veel hoger en zo blijft de zaak volledig in uw handen en bestaat de vraag rond schijnzelfstandigheid ook niet meer.

    http://www.hanseynikel.be



  3. Carbofisc

    Dat is correct, het kostenforfait geldt niet bij een vennootschap.

    Maar aan de andere kant worden zelfstandige helpsters in de kinderopvang soms veel minder betaald dan wat ze als werknemer zouden kosten, is mijn ervaring.



  4. Cindy1

    Beste .
    Ik kan geen werknemer betalen . Kosten liggen te hoog. Mijn medewerkster werkt zelfstandig in onderaanneming volgens de regels . Bepaald zelf uren . Prijs in overleg . Ik werk niet met forfaits waardoor ook zij al haar kosten kan aftrekken .
    Wij komen goed overeen . Mijn vraag is . Mogen wij zo blijven werken. K&g wil dat we feitelijke vereniging worden maar wij zien dat beiden niet zitten. Volgens mij zijn wij nu ook volledig in regel .



  5. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    Beste Cindy,

    het is niet zo dat omdat jij met de forfait zou werken zij geen beroepskosten zou mogen aftrekken. Ik zou toch aanraden omdat eens na te gaan want de crèches die ik heb een substantieel belastingvoordeel door de kostenforfait.

    Verder zou een feitelijke vereniging zeker een stap vooruit zijn in het bewijs tegen schijnzelfstandigheid want ook al kiest ze haar eigen uren begeef je jezelf mijn inziens toch in schemerzone. (deze schemerzone is wel dikwijls van toepassing in de kinderopvang)

    http://www.hanseynikel.be


Deze vraag beantwoorden