Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Kan ik ergens uitgebreide info krijgen?

Vraag van: 957 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik heb een fulltime job maar had graag wat websites gemaakt na mijn uren omdat ik dit jammer genoeg niet moet doen op mijn huidig werk terwijl ik er wel voor gestudeerd heb.

Het zit er dik in dat ik soms 4 tot 6 maand bvb niets zou verdienen. Dus bvb 2 à 3 websites aan 600 euro zou maken op jaarbasis.

Is zelfstandige in bijberoep dan wel interessant of juist helemaal niet?

Kan ik hier ergens uitgebreide info over krijgen?

Alvast bedankt!

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste Felix,

  In bijberoep kan u een voorlopige vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Als uw netto belastbaar jaarinkomen lager is dan 1.423,90 euro (volgens barema 2014). Als wij uw definitieve inkomen binnen krijgen via de belastingdienst en blijkt dat uw inkomen hoger lag dan de grens, dan zullen er wel bijdragen opgevorderd worden. Dit is de reden waarom we over voorlopige vrijstelling spreken.

  Belangrijk in uw situatie is om weten wanneer u kan aansluiten als zelfstandige in bijberoep.

  Hierbij een overzicht van de mogelijkheden:
  – als u nog een andere activiteit uitoefent (als werknemer of ambtenaar): Om in aanmerking te komen voor verminderde sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep, moet u minstens halftijds tewerkgesteld zijn. Als u vast benoemd bent in het onderwijs, moet uw tewerkstelling minstens 6/10 van een volledig uurrooster bedragen. Er hoeft niet voor elke dag minstens een halftijds contract te zijn, maar op kwartaalbasis moet een gemiddelde van 50 % worden bereikt (= contractuele). Maar voor het eerste en het laatste kwartaal in de categorie bijberoep moet er op de eerste en laatste dag echter wel een minstens halftijdse tewerkstelling zijn
  – als u een opzeggingsvergoeding ontvangt
  – als u werkloos bent en uitkeringsgerechtigd werkloze bent (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)
  – als u arbeidsongeschikt bent als werknemer en een uitkering geniet (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)

  Met vriendelijke groeten,
  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden