Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Kan ik de betaling aan een particulier aftrekken?

Vraag van: 1711 keer bekeken Boekhouden

Vooreerst: super interessant waarvoor dank! Mijn vraag is de volgende: Ik ben van plan om als zelfstandige te starten en daarbij een computer te laten samenstellen door iemand die ik ken en computerdeskundige is. Die persoon (laten we hem Jan noemen) is nog student en heeft geen ondernemingsnummer. Jan zou de onderdelen voor mijn PC bestellen en de computer assembleren. Indien ik een verkoopsovereenkomst met Jan afsluit, kan ik de kost voor de computer dan inbrengen en aftrekken van mijn inkomsten? Jan kan dus geen officiële factuur naar mij uitschrijven aangezien hij een gewone particulier is. Alvast bedankt!

1 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Niet echt gebruikelijk. Het is beter om hiervoor een beroep te doen op een “echte” zelfstandige. Iemand die wel een factuur kan uitschrijven.

  Het probleem met Jan kun je best oplossen door op het einde van het boekjaar een fiche 281.50 op te maken. Misschien komt het Jan zelfs goed uit als deze fiche over twee jaren gespreid wordt (aangezien we toch het einde van het jaar naderen).

  Op zich kan hij voor de belastingen op een gunsttarief rekenen (en hoeft hij op de ontvangsten geen sociale bijdragen te betalen). Hij moet natuurlijk wel kijken dat Pa en Ma geen problemen met het fonds voor de kinderbijslag krijgen.

  Jij kunt dan in ieder geval probleemloos de kosten van Jan in de boekhouding opnemen. Best dat je voor de verdere afhandeling een boekhouder/accountant onder de arm neemt.

  Misschien ook nog dit. Laat Jan geen onderdelen voor je PC bestellen. Doe dat zelf op jouw naam. Zo kun je de btw recupereren. Want ook dat kunnen alleen “echte” zelfstandigen 😉


Deze vraag beantwoorden