Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Is zelfstandig bijberoep wel de moeite?

Vraag van: 1899 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, mijn zoon geeft woensdag zwemlessen aan kinderen. Hij zou hiervoor zelfstandige in bijberoep moeten worden. Zijn inkomen hiervan bedraagt max 2500 euro per jaar. Is het dan wel de moeite om hiervoor zelfstandige te worden of kan hij beter stoppen met de lessen.

Is al die administratie hieromtrent niet te omslachtig?

Graag een advies.

2 Antwoorden 1. Laurent De Ruyck - Xerius

  Beste Monique, 

  De administratie om op te starten in bijberoep is eerder beperkt en hij mag zich hierdoor zeker niet laten afschrikken!

  Volgende zaken kan een ondernemingsloket voor hem in orde brengen:
  – Aanvraag van een ondernemingsnummer: Wanneer hij die zwemlessen geeft in opdracht van bijvoorbeeld de sportdienst is dit meestal een inschrijving als niet-handelaar en dus gratis. Indien hij zijn diensten als handelaar aanbiedt zal deze inschrijving 81,50 euro kosten. 
  – Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds: De sociale bijdragen die hij per kwartaal dient te betalen hangen af van zijn inkomen. Bij Xerius komt dit voor een inkomen van 2500 euro neer op 132 euro/kwartaal. Indien zijn inkomen op jaarbasis onder de 1419 euro ligt kan hij zelfs vrijgesteld zijn van sociale bijdragen

  Beide zaken kunnen met één document in orde gebracht worden. U kan uiteraard ook terecht bij een van onze kantoren om deze zaken in orde te brengen of voor verdere vragen.

  Met vriendelijke groeten,
  Laurent De Ruyck
  Adviseur ondernemers
  Xerius 2. zaakvoerder IctDynamic

  Antwoord van Xerius is inderdaad correct. Op zich is het opstarten helemaal geen probleem. Er moet wel rekening worden gehouden met stukje boekhouding. Eventueel doet je zoon dat zelf maar de eerste kwartalen is samenwerking met boekhouder (of een kantoor) wellicht aangewezen. Een degelijke boekhouder gaat ook rekening houden met de status van opstarter en lagere tarieven hanteren. Eventueel kan ik een referentie geven voor degelijke boekhouder, regio Edegem.


Deze vraag beantwoorden