Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Is een tennis trainster BTW-plichtig?

Vraag van: 2346 keer bekeken Boekhouden

Ik ga werken als tennis trainster op zelfstandige basis bij 2 verschillende 'vzw' tennisclubs. Deze clubs innen de lesgelden van de lesvolgers en na elke maand stuur ik hen mijn gepresteerde uren door en ook tevens mijn factuur. Ben ik dan BTW-plichtig of niet ?

Alvast bedankt !

1 Antwoorden  1. [email protected]

    Beste,

    ik hoop dat u hiermee verder geholpen bent:

    Wanneer een natuurlijke persoon lessen of cursussen geeft in een instelling die diensten verstrekt die al dan niet onderworpen zijn aan de btw, oordeelt de administratie dat er voor de toepassing van de btw, normaal gezien een band van ondergeschiktheid tussen hen bestaat zodat het criterium van zelfstandigheid vereist door artikel 4 van het Btw-Wetboek niet nageleefd is en er derhalve geen btw verschuldigd is in deze relatie. Dat is met name het geval wanneer de leraar zich volledig moet onderwerpen aan het huishoudelijk reglement van de vereniging, maar voor het overige zelf de inhoud van de lesmaterie bepaalt alsook het uurrooster en zijn beloning of bezoldiging

    Een sportmonitor daarentegen die op een volledig zelfstandige basis tennis-, zwemcursussen, enz. geeft door gebruik te maken van de inrichtingen van een club (tennisveld, zwembad, enz.) of zich naar zijn klanten begeeft en deze cursussen in de persoonlijke inrichtingen van zijn klanten verstrekt, heeft de hoedanigheid van belastingplichtige met recht op aftrek en moet alle verplichtingen naleven die dat statuut met zich meebrengt. Zijn prestaties zijn dus onderworpen aan de btw wanneer ze rechtstreeks door de leerlingen worden betaald.


Deze vraag beantwoorden