Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Is een bijberoep de moeite?

Vraag van: 1155 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo, op dit moment heb ik een full time job - graag wil ik een bijjob verdienen als zelfstandige reisagente aan huis - dit is dus via een reisagentschap ik zou dus reizen verkopen en daarop een comissie krijgen - vb: verkoop van 2500 euro myn verdienste daarop is ongeveer 150 euro.

Denkt u dat dit de moeite is aangezien dat je belastingen en sociale bydrage moet betalen, boekhouder,.... Ik ben constant aan het wikken en het wegen.

Vriendelyk bedankt voor het antwoord!

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste Inez,

  Voor uw aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds is het vooral belangrijk om na te gaan of u al dan niet kan aansluiten in bijberoep. Want als u geen gelijkwaardig statuut (minstens 50% loontrekkende activiteiten, minstens 60% loontrekkende activiteiten als vastbenoemde leerkracht en /of voldoende vervangingsinkomsten) heeft, dient u aan te sluiten in hoofdberoep.

  Indien u een vervangingsuitkering wenst te combineren met een zelfstandige activiteit, dient u steeds toestemming te vragen aan uw uitkeringsinstelling. Als u full time tewerkgesteld bent als loontrekkende, kan u bijgevolg aansluiten in bijberoep.

  Als uw netto belastbaar jaarinkomen lager is dan 1.419,50 euro (barema 2013), kan u voorlopige vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. U kan ook beslissen om de minimumbijdragen in bijberoep te betalen als u nog geen idee heeft van uw inkomsten, of u kan uw sociale bijdragen laten berekenen op een geschat inkomen.

  Voor de vragen over belastingen en de kosten van een boekhouders, dien u door te verwijzen naar een boekhouder. 

  Met vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden