Welkom Gast. Inloggen or Registreren

6 Antwoorden

Intracommunautaire handelingen

Vraag van: 1925 keer bekeken Boekhouden

Ik ga begin volgende maand starten als kleine onderneming, tekstbureau. Nu zou ik o.a. willen werken voor een in Duitsland gevestigd internet-bedrijf waarop je opdrachten kunt aannemen en het resultaat afleveren via hun website. Ter info, het bedrijf laat mij weten: “Als je bij ons een geldig btw-nummer invult dan geldt het intracommunautaire tarief van 0 procent.” Ik liet me vertellen dat ik een “opgave van de intracommunautaire handelingen” (voor het verleggen van de heffing voor een dienstprestatie aan een buitenlandse afnemer) moet inleveren per kwartaal aangezien dit een buitenlands bedrijf is. Klopt dat?

6 Antwoorden 1. Jan

  Niet elke maand, maar elk kwartaal.

  Het antwoord is te vinden op

  http://www.belgium.be/nl/belastingen/btw/verplichtingen/opgave_intracommunautaire_handelingen/ 2. Raphaella

  Beste,

  Dit klopt toch ook niet? Met levert een dienst en daarbij zijn de diensten vrijgesteld van BTW (men rekent geen BTW en vallen niet onder speciale beroepencategorie?)

  Volgens Financiën – “diensten die overeenkomstig de algemene regel plaatsvinden in een andere lidstaat, waar de afnemer van de diensten is gevestigd en waar hij schuldenaar is van de btw. Dat geldt voor zover die diensten niet vrijgesteld zijn van de btw in die lidstaat (handelingen van categorie III : code “S”)” 3. Bart

  Interessant, Raphaella!
  Ik vermoed dat Jan niet gelet heeft op het feit dat ik vermeldde “kleine onderneming”? Dus vrijgesteld van belastingen:
  “Zo zullen de kleine ondernemingen die van de vrijstellingsregeling genieten:
  (…) geen periodieke BTW-aangiften moeten indienen.”
  http://www.fiscus.fgov.be/interfaoifnl/Vragen/tva/franchise1.htm 4. Carbofisc

  BTW-aangifte en IC-opgaven zijn compleet verschillende zaken. Maar voor beide geldt de vrijstelling.
  Let wel, in Europese context hebt u als kleine onderneming (vrij van BTW, niet vrij van belastingen) geen geldig BTW-nummer. Dat is enkel voor wanneer u zogeheten recht op aftrek hebt.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 5. Bart

  Carbofisc: Ik heb wel een ondernemingsnummer gekregen. Mag ik dat nu wel of niet gebruiken als BTW-nummer in de context van mijn vraag?
  (God, is toch om gek van te worden, hoe wil de overheid nu in godsnaam dat mensen beginnen ondernemen tenzij je een bataljon advocaten en boekhouders hebt – en zelfs die spreken mekaar tegen). 6. Carbofisc

  Een ondernemingsnummer is geenszins hetzelfde als een BTW-nummer. Het ene komt van de KBO, het andere van de BTW.

  Je BTW-nummer als kleine onderneming is zelfs een BTW-nummer, maar niet met recht op aftrek, en pas dan telt het in Europese context als een geldig BTW-nummer. Als je intracommunautaire aankopen doet mag je het dus niet gebruiken als geldig BTW-nummer.

  De overheid spoort toch geenszins aan dat mensen ondernemen? Europa wil het gemakkelijker maken, maar België niet. De bureaucratie van onze overheid is te vergelijken met die in de oude Oost-Europese landen. Een BTW-nummer hebben of krijgen is bv in Nederland veel simpeler, transparanter, goedkoper,…

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden