Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

intracommunautaire aankopen met het oog op het starten van een zelfstandige activiteit in bijberoep

Vraag van: 966 keer bekeken Startersforum

Ik heb zelf mijn ontslag gegeven bij mijn huidige werkgever en mijn laatste dag is bepaald op 30 juni 2015. Ik heb een nieuwe arbeidsovereenkomst getekend bij een andere wergever, maar ik begin daar pas op 01 augustus 2015. Dus de maand juli 2015 is door geen enkele arbeidsovereenkomst gedekt.

Op 02 juni 2015 heb ik mij bij acerta ingeschreven als zelfstandige in bijberoep, en dit met startdatum 1 augustus 2015, om te vermijden dat ik voor het kwartaal met de maand juli als zelfstandige in hoofdberoep geclasseerd word. Ik heb mijn ondernemingsnummer de volgende dag al ontvangen maar de begindatum staat dus officiëel op 1 augustus 2015.  Ik schrijf dus geen facturen uit vóór 1 augustus 2015.

Maar ik zou wel nu reeds een aantal aankopen (computermateriaal  - 33% lineair afschrijfbare investeringen) willen doen (bij coolblue.be) met het oog op mijn activiteit die start op 1 augustus.  Coolblue.be laat toe om online mijn ondernemingsnummer (die ik dus reeds ontvangen heb) in te vullen en zo als zakelijke klant behandeld te worden. Zij rekenen mij dan de BTW niet aan (en ik moet ze dan ook niet doorstorten naar de schatkist) en zij doen dan een intracommunautaire levering vanuit Nederland. Mijn vraag is of ik zulke aankopen/transacties legaal nu al mag doen met het oog op de start van mijn activiteit of moet ik daar persé mee wachten tot 1 augustus 2015 ?

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Is je BTW nummer al actief? zo neen, dan is er geen sprake van verlegging van BTW en ben je het bedrag inclusief BTW verschuldigd aan coolblue. Het is niet omdat je een ondernemingsnummer hebt dat je een BTW-nummer hebt, ook al gaat het over hetzelfde nummer.

  Daarnaast zit er ook een BTW-beperking op je computermateriaal die je wel zou moeten doorrekenen.

  Correct is het dus zeker niet. Aangezien je BTW-nummer niet actief is momenteel klopt het niet dat dit een intracommunautaire verrichting is, aangezien dit enkel tussen actieve BTW-plichtigen kan zijn.

  Het 3e kwartaal zijn de maanden juli-augustus-september. Voor juli zal je dus wel je sociale bijdragen moeten betalen en zie ik geenszins in waarom je dan pas vanaf 1 augustus zou starten.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Patrick

  Ok, als ik het goed begrijp moet ik dus 3 dingen doen?
  1. wachten op de activatie van mijn BTW-nummer.
  2. intracommunautaire verrichting bij Coolblue met actieve BTW-nummer.
  3. 21% BTW uitrekenen op het netto-bedrag van de intracommunautaire verrichting en daarvan 25% doorstoren naar de schatkist (gebruikmaken van 75% forfaitaire beroepsaftrek)

  Wat de startdatum betreft, was, volgens acerta, beginnen op 1 juli geen optie, omdat die maand niet gedekt is door een arbeidsovereenkomst en daardoor mijn activiteit tijdens die maand geen bijberoep is, maar hoofdberoep, met hogere sociale bijdragen als gevolg…

  Bedankt voor je antwwoord!


Deze vraag beantwoorden