Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Inkomsten ZIB winsten of baten?

Vraag van: 1609 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Wat een handig en leerrijk forum zeg!

Ik ben al een poosje zelfstandige in bijberoep, vooral voor kunstzinnige activiteiten (muzieklessen geven, arrangementen maken, workshops), maar ook af en toe een administratief klusje in het bedrijf waar ik vroeger nog gewerkt heb.

Mijn vraag is : val ik onder de btw-plichtigen of niet? Momenteel zit ik nog onder die bepaalde grens (van 5580 euro dacht ik), maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen dit jaar.

Ik ben helemaal niet zeker of dat volgend jaar ook nog zo blijft, dus ik vraag me af of ik dan door dit ene jaar met hogere inkomsten (zal waarschijnlijk meer dan 10% erboven zijn) vanaf nu steeds vast hang aan btw-aangiftes enzo. Lijkt me een behoorlijke administratieve rompslomp erbij... En dat terwijl ik volgend jaar waarschijnlijk weer rustig onder die 5580 blijf...

Moet ik trouwens mijn inkomsten aangeven onder 'baten' of 'winsten'?

Groetjes en alvast heel erg bedankt voor uw antwoord!

2 Antwoorden

 1. Beste antwoord


  Geert Vandeput

  Baten, dat zijn de vrije beroepen die daar onder vallen. U valt dus onder de winsten.

  Wat die BTW-aangiftes betreft, zeker als u werkt met een boekhouder, of hij/zij nu gewoon uw inkomsten en uitgaven bijhoudt zonder BTW-aangiftes, of met BTW-aangiftes, qua werk maakt dat echt niet veel uit. Behalve het feit dat hij bepaalde deadlines heeft.

  Want BTW-aangiftes of niet, u moet toch uw inkomsten en uitgaven bijhouden. 2. Davina

  Bedankt voor uw antwoord!

  Groetjes,
  Davina


Deze vraag beantwoorden