Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

In hoofd- of bijberoep starten

Vraag van: 1012 keer bekeken Sociaal statuut

Graag had ik wat meer info gehad voor mijn vriendin.

Ze is alleenstaande mama en werkt deeltijds.

Nu wil ze een hotdog wagen starten maar weet niet goed of dit kan in hoofd of bijberoep.

En wat is er nodig van documenten?

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste,

  Om in aanmerking te komen voor verminderde sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep, moet ze minstens halftijds tewerkgesteld als werknemer of ambtenaar. Als zij vast benoemd is in het onderwijs, moet haar tewerkstelling minstens 6/10 van een volledig uurrooster bedragen. Er hoeft niet voor elke dag minstens een halftijds contract te zijn, maar op kwartaalbasis moet een gemiddelde van 50 % worden bereikt (= contractuele).

  Maar voor het eerste en het laatste kwartaal in de categorie bijberoep moet er op de eerste en laatste dag echter wel een minstens halftijdse tewerkstelling zijn.

  Ze dient in deze situatie een bewijs te leveren van haar minstens halftijdse loontrekkende activiteit (60% als vastbenoemde in onderwijs). Dit kan u doen aan de hand van een attest van haar werkgever of een eventuele loonfiche met vermelding van hoeveel uren ze is tewerkgesteld.

  Om haar aansluiting in bijberoep bij een sociaal verzekeringsfonds in orde te brengen, dient u bijgevolg twee documenten over te maken:
  Aansluitingsverklaring
  Bewijs loontrekkende activiteit

  Veel succes!

  Vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden