Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Ik start binnenkort in bijberoep

Vraag van: 1730 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo,

Ik start binnenkort in bijberoep naast mijn voltijds hoofdberoep.

Ik wil genieten van de vrijstelling van btw (beperkte inkomsten) , dien ik dan wel een aanvraag te doen en betaling voor btw nummer?

Ik zal een dienst verlenen waarvoor ik 40 euro zal vragen. Verwachte inkomsten per jaar (minder dan 1000 euro). Hoeveel zal ik aan de belastingen moeten betalen van die 40 euro? Hoe wordt dit precies berekend?

Is het inderdaad een 40 - 45 procent dat ze hiervan afhouden?

Dien ik ook voorafbetalingen te doen aan de belastingen en hoe moet ik dit precies doen?

Alvast bedankt

2 Antwoorden 1. Jeroen Kegeleers - Xerius

  Beste Eva,

  Je zal inderdaad je ondernemingsnummer moeten registreren voor btw-doeleinden. Op het aanvraagformulier (604 A) kan je dan gewoon aanduiden dat je gebruik wil maken van de vrijstelling. Hou er wel rekening mee dat wanneer je kiest voor de vrijstelling je zelf geen btw kunt terugvorderen. Uiteraard kan je ook het ondernemingsloket vragen om de btw-registratie voor jou te doen samen met de aanvraag van je ondernemingsnummer.

  Hetzelfde principe geldt voor de sociale bijdrage. Omdat je een zeer beperkt inkomen uit je zelfstandige activiteit haalt, kan je ook hier een vrijstelling voor aanvragen.

  Hoeveel belastingen je betaalt zal afhangen van hoeveel je als werknemer verdient. De inkomsten uit je bijberoep zullen samengeteld worden met de inkomsten uit je loontrekkende activiteit. De extra inkomsten zullen dus belast worden aan het tarief van de hoogste belastingschijf waarin je als werknemer belast wordt. Als je door de extra inkomsten de drempel van een schijf overschrijdt dan zal het stuk boven de drempel aan een hoger tarief belast worden.

  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kegeleers
  Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
  Xerius 2. Janique - Securex Ondernemingsloket

  beste,
  indien je voltijds werkt, kan je inderdaad als zelfstandige in bijberoep aanzien worden.

  Niettemin heeft u een ondernemingsnummer nodig en, indien uw omzet <€5580/jaar dan kan u de vrijstelling van btw aanvragen. Indien uw nettojaarinkomsten uit uw zelfstandige activiteit <€1419 , dan kan u vrijgesteld worden van betaling van sociale bijdragen. http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/administratieve-formaliteiten/sociale-bijdragen/.

  Zoniet moet u rekening houden met 20,5% voor een 1ste jaar tot 22% vanaf het 4de jaar op uw nettojaarinkomen als zelfstandige aan sociale bijdragen. Indien u uw activiteit in eigen naam uitoefent, zullen die nettojaarinkomsten uit uw zelfstandige activiteit toegevoegd worden aan uw loontrekkende inkomen met het gevolg dat u voor die inkomsten wellicht in de hoogste schijven zal getaxeerd worden.

  Op volgende site vindt u info over alle aspecten van de start als zelfstandige :
  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/administratieve-formaliteiten/sociale-bijdragen/

  veel succes


Deze vraag beantwoorden