Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Ik ben schijnzelfstandige…wat nu?

Vraag van: 1400 keer bekeken Sociaal statuut

Gegroet, Ik ben in 2007 gestart als zelfstandig ondernemer maar gezien de dalende inkomsten omwille van de crisis ben ik sinds korte tijd bijkomend ook aan het werk voor een externe opdrachtgever in een totaal andere branche op zelfstandige basis (zonder contract). Ik bepaal niet zelf de uren die ik werk (ik moet in- en uittikken) gebruik geen eigen materiaal, ben niet vrij in doen en laten, ik bepaal enkel zelf wanneer ik verlof neem. Ik vermoed dat ik nu onbewust schijnzelfstandige ben… wat zijn hiervan de gevolgen …

2 Antwoorden 1. Mieke Vercauteren - Xerius

  Beste Patrick,

  Zoals ik het lees, werkt u voor die opdrachtgever onder gezag en toezicht. Eigenlijk zou u dan een arbeids- of bediendencontract moeten hebben.

  Bij controle kan men u voor die periode herkwalificeren als loontrekkende en zal de opdrachtgever moeten opdraaien voor alle RSZ + boetes laattijdige betaling RSZ.

  Hoe oplossen? Begin met het opstellen van een schriftelijke aannemingsovereenkomst tussen u en de opdrachtgever waarin letterlijk staat dat u werkt op zelfstandige basis.

  Hieruit moet blijken dat u heel wat autonomie krijgt in het uitvoeren van de opdracht. Vermijdt uurroosters, controlemogelijkheden termen als wedde, loon, proefperiode, opzegtermijn, … kortom alles wat op gezag en toezicht wijst. Laat de mogelijkheid om nog voor andere opdrachtgevers te werken en doe dat ook! Zorg dat u elk jaar voor verschillende opdrachtgevers kunt factureren.

  Mocht het daarnaast mogelijk zijn om een paar eigen investeringen en kosten te doen zoals een eigen wagen of bestelwagen, telefonie, bureau, materiaal, … dan heeft u weer een aantal extra argumenten om aan te tonen dat u zelfstandig bent.

  Veel succes in elk geval!

  Met vriendelijke groeten,
  Mieke Vercauteren
  Adviseur ondernemers Xerius 2. Peter De Bruyn

  Patrick

  Je moet eens kijken in de webshop van zelfstandigen.be daar vind je een model aannemingsovereenkomst waarvan sprake.

  Zie http://www.zwebshop.be/Aannemingsovereenkomst.php


Deze vraag beantwoorden