Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Iets kopen vooraleer btw-nummer te hebben?

Vraag van: 1342 keer bekeken Boekhouden

We gaan een eenmanszaak opstarten.  Hiervoor gaan we in Duitsland een lichte vrachtwagen aankopen.  Deze wordt verkocht met Duitse BTW.  Gezien we nog geen btw-nummer hebben, stel ik mij de vraag hoe die factuur in Duitsland opgesteld moet worden om deze nadien te kunnen terug vorderen?

Bedankt voor uw antwoord.

1 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Geachte,

  Gezien u nog geen BTW-nummer heeft, kunt u dit nummer ook niet bezorgen aan de Duitse leverancier en kan deze laatste ook geen verlegging van heffing toepassen naar aanleiding van een intracommunautaire levering. Bijgevolg moet hij factureren met Duitse BTW. Deze Duitse BTW zal u niet terugkrijgen op basis van de 8ste EU-richtlijn gezien u ofwel geen BTW-nummer heeft en niet bent geregistreerd als BTW-belastingplichtige ofwel zal u de teruggaaf geweigerd worden omdat u BTW-belastingplichtige bent en normaal gezien verlegging van heffing wegens intracommunautaire levering had moeten toegepast worden.

  Mijn advies is om te wachten met de aankoop van de bestelwagen totdat uw nummer is geactiveerd. Is het reeds te laat, kunt u nog proberen de oorspronkelijke factuur te laten crediteren en vervolgens een nieuwe factuur te laten maken op uw BTW-nummer. Dit vraagt uiteraard wel een inspanning van uw leverancier die daar niet altijd happig op is.

  Indien u hierover nog vragen heeft, kunt u ook terecht bij een SBB-kantoor in uw regio.

  Vriendelijke groeten,
  Nathalie Put


Deze vraag beantwoorden