Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

homeparty’s

Vraag van: 1431 keer bekeken , ,
Sociaal statuut

Beste,

Wij geven homeparty's met onze webshop www.grotezus.be.

We denken eraan om dit uit te breiden en mensen freelance voor ons te laten werken. Welk statuur hebben die mensen? Hoe brengen zij dat in in hun belastingen? Staat daar een maximale verdienste op?

Welk percentage belastingen betaalt de betrokkene daar op? Kan een gepensioneerde dit doen? Kan een werkloze dit doen? Kan iemand met een ander vervangingsinkomen dit doen en staat daar een beperking op? Moeten werknemers dit aangeven aan hun baas/bedrijf?

Hoe brengen wij het percentage dat we wegschenken in in onze boekhouding?

Dikke dikke merci hoor

 

2 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Freelancers zijn zelfstandigen. Die brengen dat in in hun belastingaangifte als winst. Daar staat geen maximale verdienste op.

    Het percentage dat ze erop betalen is afhankelijk van de rest van hun inkomens, en de grootte van die inkomsens. Een gepensioneerde mag dit doen, maar, afhankelijk van zijn leeftijd moet hij zich aan bepaalde barema’s houden. Werklozen mogen niet direct zelfstandig worden, toch als ze nog een uitkering willen. Definieer “ander vervangingsinkomen”… Iemand die op ziekteuitkering staat mag niet werken.
    Werknemers moeten dit niet aangeven aan hun baas/bedrijf, tenzij het in hun arbeidscontract staat.

    Het percentage dat je wegschenkt… dat zit toch al in kosten? Je hebt het toch aangekocht.



  2. Kathleen De Buyzer - Xerius

    Beste Matthijs,

    De mensen die op zelfstandige basis voor u werken moeten zelf een ondernemingsnummer aanvragen. Bij de aanvraag moeten ze de basiskennis van bedrijfsbeheer aantonen.

    Bij het principe van thuisverkoop op afspraak bij de klant en als de verkoop wordt gesloten tussen jullie bedrijf en de klant kunnen ze vrijgesteld worden van de basiskennis. Hiervoor wordt een ereverklaring ondertekend.

    De inkomsten die ze hebben zijn belastbaar, het belastingpercentage hangt af van de totale inkomstenschijf. Alle beroepsinkomsten worden samen geteld.

    Afhankelijk of ze nog een andere beroepsactiviteit hebben worden ze aangesloten in hoofd-of bijberoep. De sociale bijdragen worden berekend op het netto-belastbaar jaarinkomen van de zelfstandige activiteit.

    Een gepensioneerde mag een toegelaten activiteit als zelfstandige uitoefenen. Belangrijk daarbij is dat men niet meer verdient dan het maximum toegelaten jaarinkomen anders verliest men pensioenrechten.

    Bij de combinatie van een werkloosheidsuitkering en een zelfstandige activiteit moet men toestemming hebben van de uitkeringsinstelling. In de meeste gevallen verliest men de uitkering en wordt men als zelfstandige in hoofdberoep aangesloten.

    Iemand met een ziekte-uitkering moet ook toestemming vragen aan de adviserend geneesheer van de uitkeringsinstelling. Soms mag men een uitkering combineren met een beperkte zelfstandige activiteit.

    Een werknemer is niet verplicht de werkgever in te lichten over de opstart van een zelfstandige activiteit tenzij anders vermeld in hun arbeidscontract.

    Veel succes!

    Met vriendelijke groeten,

    Kathleen De Buyzer
    Startersconsulent
    Xerius


Deze vraag beantwoorden