Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Hoeveel zal mijn nettoloon gaan bedragen?

Vraag van: 4017 keer bekeken Financieel

Ik ga starten als zelfstandige (éénmanszaak). Ik zou graag wat meer zicht krijgen op mijn nettoloon per maand. Ik probeer je zo volledig mogelijke gegevens te geven.

Ik ga uit van een bruto inkomen van 750€ per week. Hiervan sta ik 150 € af als gemeenschappelijke kosten voor de praktijk. (kan ik dit inbrengen als beroepskost?) Ik ben niet getrouwd, geen kinderen ten laste.

Verder rijd ik per week 392 kilometer met de wagen (woonwerkverkeer) Ik heb een wagen aangeschaft (9999 euro, tweedehands - 1 jaar oud, die ik 80´%voor mijn beroep gebruik) die ik zou afschrijven, alsook een laptop voor het werk (550 euro), voor mijn autoverzekering (als ik dit kan inbrengen) betaal ik 2119 euro, verder zou ik eventuele boekhouderkosten willen inbrengen (1000 euro).

Ik hoop dat jullie hier iets mee zijn, in ieder geval zal het mij wel helpen een zicht te krijgen op een nettomaandloon.

bedankt

3 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  750 euro bruto-inkomen per week (in de veronderstelling dat dit zonder btw is) – 150 euro voor de praktijk (aftrekbare kosten indien aantoonbaar) = 600 euro belastbaar per week.

  395 km x 0,15 euro (indien woon-werk-verkeer) = 59,25 beroepskosten te verhogen met afschrijving laptop op jaarbasis en het ereloon van de boekhouder = 4 115 euro

  600 euro x 50 weken = 30 000 – 4 115 euro = 25 885 euro belastbare winst.

  Daarvan houd jij netto 15 214 euro over na aftrek van de sociale bijdragen en (personen)belastingen of 1 267 euro per maand. 2. Yolanda

  Heel hard bedankt voor het snelle antwoord. Ik vroeg me enkel af of de afschrijving van mijn wagen ook in de berekening zit..? 3. zelfstandigen.be

  Ho,maar. Het is het één of het ander (hoewel je niet te kiezen hebt). Een woordje uitleg.

  Voor woon-werk-verkeer geldt een forfait van 0,15 euro per kilometer. Een forfait wil zeggen dat dit een vast bedrag per kilometer is, goed om alle verplaatsingskosten te dekken (dus naast de variabele kosten van je wagen, ook de vaste kosten zoals de aankoop = afschrijving).

  Dat ligt anders voor andere verplaatsingen bijv. naar een klant, boekhouder, leverancier e.d. Dan moet je de vaste en variabele kosten samentellen. Dat zou je altijd moeten doen om te kijken waar je het meeste voordeel mee hebt: forfait of werkelijke kosten.

  Verder is het dan kijken hoe je hier best strategisch mee omgaat voor wat je verplaatsingskosten betreft. Een boekhouder of accountant kan je hierbij helpen…


Deze vraag beantwoorden