Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Hoeveel uurloon mag ik mezelf geven?

Vraag van: 2176 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil als zelfstandige in bijberoep zelf-gemaakte elektronische patronen gaan verkopen. Aangezien ik alles zelf maak op mijn computer, heb ik nauwelijks kosten. De grote 'kost' is eigenlijk de tijd die ik stop in het ontwerpen van de patronen. Ik vroeg me af of er bepaalde regels zijn m.b.t. het bedrag dat ik daar per uur voor mag rekenen, want dat heeft natuurlijk wel een impact op de belastingen die ik moet betalen: als ik mezelf 25 euro per uur schenk maak ik minder winst dan als ik mezelf 15 euro per uur schenk, en betaal ik dus veel minder belastingen. Bestaan hier bepaalde grenzen voor? (Het gaat voor alle duidelijkheid niet over een 'uurloon' dat ik 'klanten' aanreken; een klant koopt gewoon het patroon in mijn webshop, en betaalt me niet 'per uur' of zo)

1 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Een ogenblikje.

  Als ik mezelf 25 euro per uur schenk maak ik minder winst dan als ik mezelf 15 uur schenk en betaal ik dus veel minder belastingen?

  Mogelijk bedoel je het omgekeerd d.w.z. dat je meer winst bij 25 euro dan bij 15 euro maakt?

  Anderzijds is het ook een vreemde redenering om naar de te betalen belastingen te kijken.

  Is het glas half vol of half leeg?

  Als je meer belastingen moet betalen, betekent dit ook dat je meer hebt verdiend. Dus is het een voorrecht om veel belastingen te mogen betalen 🙂

  Over hoeveel je per uur mag of moet verdienen, bestaan geen richtlijnen. Dat bepaal jezelf als zelfstandige. Je moet je daarbij wel de vraag stellen of het verantwoord is om bijvoorbeeld een hele dag te werken aan een patroon dat je voor 50 euro zou verkopen.

  Gewoon omdat jouw loonkost dan lager ligt dan in gelijk welk lageloonland.

  Maar zoals gezegd…dat is jouw keuze en kan door diverse factoren ingegeven zijn.

  Hou er in dat geval wel rekening mee dat je over bewijzen beschikt (bijvoorbeeld een prijslijst of flyer). De belastingdienst zal immers ook vreemd opkijken van het door jou gehanteerde lage loon en zou wel eens de neiging kunnen hebben om je forfaitair te belasten en dan bespaar je minder belastingen dan oorspronkelijk gedacht 🙁


Deze vraag beantwoorden