Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Hoeveel moet ik als freelancer verdienen?

Vraag van: 2514 keer bekeken Financieel

Ik wil werken als freelancer. Heb hiervoor alleen gewerkt in loondienst en daar verdiende ik zo’n 2500 bruto/1790 netto per maand. Wat moet ik omzetten om als freelancer rond het zelfde bedrag per maand te verdienen?

1 Antwoorden 1. freelancenetwork

  dag Anne,

  Ik ben blij te lezen dat je als freelancer wil starten en dat je je op voorhand informeert. Je netto verdiensten worden bepaald door je gezinssituatie (aantal kinderen ten laste, aftrekposten zoals hypothecaire lening, pensioensparen, ….). In dit opzicht is het bijzonder moeilijk om voor de vuist weg een getal te geven.

  Grofweg kun je stellen dat je van het gefactureerde bedrag zo’n 25% RSZ bijdragen dient te betalen (22% wettelijk voorzien + zo’n 3% kosten). Daarna betaal je op dat verschil belastingen.

  Stel dat je 3.000 euro aan klanten factureert, dan betaal je daar 750 euro RSZ bijdragen op. Op dat bedrag betaal je afhankelijk van je totale inkomen tussen de 35% en 50% belastingen.

  Hou ook rekening dat je als zelfstandige geen 13de maand of vakantiegeld krijgt.

  Hou ook rekening met de kosten die je zal maken om je inkomen te verwerven. Dus bovenop je gewenst salaris reken je onder andere kosten van gsm, internet, ….

  Je gewenst salaris zet je dan best af tegenover de markt. Is je gewenst uurtarief of dagtarief concurrentieel? Vraag je niet te weinig of te veel. Tarieven kunnen enorm verschillen in functie van ervaring, sector, regio, …

  Veel succes,

  Michel


Deze vraag beantwoorden