Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Hoeveel hoe je netto over van een bijberoep?

Vraag van: 9220 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Mijn echtgenote overweegt om zelfstandig thuisverpleegkundige in bijberoep te worden (naast een tewerkstelling van 50% in het ziekenhuis). Uit ervaring weet ze dat ze een redelijk hoog werktempo kan aanhouden en schat haar beroepsinkomsten op +/- 3200 euro in. Met aftrek kosten (wagen, materiaal, telefoon, laptop, verzekeringen, boekhouder etc …) zou dit op 2300 belastbare winst komen. Hoeveel houdt ze hier netto van over? Hoe bereken je dit precies. Ik dacht dat dit aan 40% belast wordt en er nog 22% rsz afgaat. Dan houdt ze echter maar 38% over? Klopt dit? Kan ze beter een vennootschap oprichten?

1 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Het is inderdaad zo dat er op het inkomen uit de zelfstandige activiteit nog belastingen en sociale bijdragen worden ingehouden. Vergelijk het met een loonfiche uit een loonactiviteit. Ook hier gaat er RSZ bijdrage en bedrijfsvoorheffing vanaf.

  Wanneer uw echtgenote haar zelfstandige activiteit in bijberoep wenst uit te oefenen onder de vorm van een eenmanszaak, zullen de inkomsten uit haar loonactiviteit en de inkomsten uit haar zelfstandige activiteit worden samengeteld. Hierdoor gaat ze in een hogere belastingschijf terechtkomen.

  Op haar netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit gaat ze ook nog sociale bijdragen moeten betalen.
  Deze sociale bijdragen worden gerekend op een nettojaarinkomen van 3 jaar terug. Gezien er bij de start van haar zelfstandige activiteit geen inkomen van 3 jaar terug is, worden de bijdragen voor de eerste 3 volledige kalenderjaren berekend op het inkomen van het jaar zelf.

  Tijdens deze eerste 3 kalenderjaren heeft ze de keuze om de minimumbijdragen te betalen. Voor 2012 is dit 74,22 euro gelinkt aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van 1.393,70 euro. Indien ze meer gaat verdienen, gaat ze achteraf moeten bijbetalen. Ze kan ook meteen op een hoger bedrag de sociale bijdragen laten berekenen. Hetgeen er achteraf teveel betaald zou zijn wordt terug gestort.

  Voor verdere info m.b.t. de sociale bijdragen kan u steeds de volgende link raadplegen: http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/administratieve-formaliteiten/sociale-bijdragen/

  Indien ze een vennootschap opricht is hetgeen ze gaat verdienen van de vennootschap. D.w.z. dat ze zichzelf een loon gaat uitkeren. Het is op dat loon dat ze dan sociale bijdragen dient te betalen en het is ook de combinatie van dat loon met de combinatie van het loon uit haar loonactiviteit dat dan in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de belastingen.

  Weet wel dat het oprichten van een vennootschap extra formaliteiten met zich meebrengt en tevens wat kostelijker is. http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/voorbereiding/statuut/

  Voor verdere en meer gedetailleerde info bent u steeds welkom bij ons op kantoor voor een adviesgesprek.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden