Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Hoe word ik zelfstandige in bijberoep?

Vraag van: 1451 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik werk sinds december 2014 als vertaler bij een vertaalbureau op freelance basis, maar ben nog nergens als zodanig geregistreerd. Mijn hoofdinkomen betrek ik uit een call center, maar in toekomst wil ik uiteraard verder als vertaler (sluit aan bij mijn taalopleiding).

Om officieel als freelancer te werken moet ik dus zelfstandige (in bijberoep) worden?

Hoe word ik dat?

Met vriendelijke groeten

1 Antwoorden 1. Jeroen Kegeleers - Xerius

  Beste Sebastian,
  Als je minstens 50% van een weekrooster werkt bij het callcenter kan je je inschrijven als zelfstandige in bijberoep.
  Je kan hiervoor terecht bij een ondernemingsloket. Zij zorgen voor de creatie van je ondernemingsnummer,  eventueel voor de activatie van dit nummer bij de btw en de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds. Het enige wat je hiervoor moet meebrengen is een kopie van je diploma en het bankrekeningnummer van je zaak.

  Als bijberoeper zal je, als je netto belastbaar inkomen op jaarbasis hoger ligt dan 1423,90 euro, ook sociale bijdrage moeten betalen. Je kan er voor kiezen om de minimumbijdrage te betalen of meteen te betalen op basis van een geschat inkomen. Kies je voor de minimumbijdrage dan betaal je 75,20 euro per kwartaal. Hoe er dan wel rekening mee dat er nog een herberekening kan gebeuren als je exacte inkomen gekend is.
  Lees alles nog eens na in deze brochure.
  Veel succes.
  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kegeleers
  Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
  Xerius


Deze vraag beantwoorden