Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Hoe werkt vrijstelling van BTW in volgende gevallen?

Vraag van: 879 keer bekeken Algemeen, Zelfstandig bijberoep

Ben zelfstandig in bijberoep met vrijstelling van btw. Hoe werkt dit in volgend geval?1/ ik koop een product in buitenland (uk) aan 10 £ (moet ik hierop nu btw betalen als je vrijgesteld bent van btw?)2/ ik verkoop dat product in Belgie voor 15euro. (moet ik aan particuliere klant dan btw aanrekenen)3/ ik verkoop dat product aan nederlander voor 15euro (moet ik deze klant dan btw aanrekenen)Mvg

4/ kan je bij intracommunautair toch (voor het gemak) de btw gauw betalen om je boekhouding makkelijker te maken?

 

5 Antwoorden 1. Tom Simoens

  Beste,

  Als je een vrijgestelde onderneming bent op vlak van btw, dan dien je geen btw aan te rekenen op je prestaties/verkopen en dien je geen btw-aangiften in te dienen. Om op uw vragen te antwoorden:

  1/ De Britse verkoper kan maar verkopen met vrijstelling van btw als wordt gefactureerd aan een buitenlandse ondernemer met een geldig btw-nummer die periodieke btw-aangiften indient. Aangezien je als vrijgestelde onderneming geen btw-aangiften indient, moet de Britse verkoper Britse btw aanrekenen op de verkoop.

  2/ Nee, geen Belgische btw aan te rekenen, zie hierboven. Om je marge te bepalen, dien je dus met de betaalde buitenlandse btw rekening te houden.

  3/ Nee, als vrijgestelde onderneming sowieso geen btw aan te rekenen. Zie hierboven.

  4/ Je dient de bovenstaande regels te volgen. Pas als je btw-belastingplichtige zou worden die periodieke aangiften indient, kun je factureren met verlegging van btw of aankopen op dezelfde manier bij een buitenlandse ondernemer en die btw verleggen via je eigen aangifte.

  Mvg,
  Tom
  ([email protected]) 2. taxidriver

  Ok Bedankt Tom.

  Nu nog een ander voorbeeld met btw vrijstelling:

  1/ Moet ik BTW aanrekenen als ik een dienst lever aan iemand in Amerika via het internet voor 50euro? Of ook zonder BTW?

  Bedankt 3. Warfid Brugge bvba

  Beste,

  Als je optreedt als bedrijf dat elektronische diensten online aanbiedt, dan val je onder de regeling die zegt dat je geen btw dient aan te rekenen op deze prestaties. Als je vrijgestelde onderneming bent, dan sowieso niet, ook al zou deze regeling niet bestaan.

  Mvg,
  Tom

  [email protected]
  http://www.warfidbrugge.be 4. taxidriver

  Kortom…met btw totaal geen rekening houden. Wel rekening houden dat als ik ooit moest overgaan naar btw aangifte ik dit in de prijs best incalculeer van in het begin (nu dus als vrijgestelde) 5. taxidriver

  Kan dat zijn dat een buitenlands bedrijf toch geen btw aanrekend alhoewel je als vrijgestelde van btw in feite btw moet betalen?

  Bedankt


Deze vraag beantwoorden