Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Hoe pak ik het het beste aan?

Vraag van: 1227 keer bekeken Algemeen

Ik ben pas afgestudeerd en ik ben op zoek naar werk. Ik heb mij ingeschreven bij de VDAB in afwachting van werk. Ondertussen heb ik een kleine opdracht van een architect ontvangen.

Maar hier komt dus mijn probleemstelling:

Ik heb geen idee hoe ik dit best aanpak op vlak van fiscaliteit. Ik heb op dit moment niks van inkomen, naast een werkloosheidsuitkering, vandaar mijn zoektocht naar werk. Deze opdracht werk ik ook af bij mij thuis.

Als ik het goed begrijp is er geen freelance statuut in België zoals bijv. in Nederland, maar mijn kennis is voor nu ook redelijk beperkt.

Wat zijn de mogelijkheden die voor mij open liggen?

Indien u mij informatie kunt verlenen zou ik dat heel erg op prijs stellen.

4 Antwoorden 1. Freelance Linda

  Wat bedoel je met “geen freelance statuut zoals in Nederland” Claude?

  Het is inderdaad zo dat freelancers in Vlaanderen als “gewone” zelfstandigen aanzien worden en dat voor hen dan ook dezelfde rechten en plichten gelden. 2. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Claude,

  Als je een dag werkt voor de opdrachtgever zal je naar de werkloosheid die dag moeten melden als gewerkt. Als het geen occasionele activiteit is, zal je verplicht zijn aan te sluiten als zelfstandige. Als je geen andere activiteit hebt zal dit in hoofdberoep zijn.

  Wij hebben een jarenlange ervaring als sociaal verzekeringsfonds met het statuut van de startende architect. In bepaalde gevallen – als je een laag inkomen hebt – kan een vrijstelling van sociale bijdrage een optie zijn. Je moet dan geen sociale bijdragen betalen, na akkoord van de overheid – via de commissie van vrijstelling- en je ziekenfonds en kinderbijslag blijft in orde. Ik stel voor dat je ons contacteert omdat wij nutttige informatie kunnen geven over het statuut van de startende architect.

  Je kan alvast op http://www.zenito.be en http://www.startersgps.be al praktische informatie terugvinden.

  Met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Adviseur Studiedienst Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingsloket 3. Claude

  Linda,

  Ik heb een vriend die ook juist afgestudeerd is en in Nederland is gaan werken met een freelance status. Maar naar wat hij me verteld is het gelijkaardig als in werken via een interim kantoor, maar dan zonder tussenkomst van een interim.

  Zenito,

  Ik heb ondertussen wat opgezocht en gelezen over Smartbe.be en het lijkt me ideaal voor hetgeen ik nu op dit moment nodig heb.

  Bedankt voor de informatie van allen. 4. Freelance Linda

  Werken via Smartbe is echt niet smart, Claude 😉

  Tenzij je artiest of kunstenaar bent.

  Het Nederlandse systeem waarnaar je verwijst, bestaat ook in Belgie. Zie http://www.zelfstandigen.be/freelance-werken


Deze vraag beantwoorden