Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Hoe kun je jouw kosten als zelfstandige berekenen?

Vraag van: 5396 keer bekeken Financieel

Ik overweeg om zelfstandig Business analist te worden, maar als ik anderen hoor (klagen) begrijp ik dat zelfs onder de 500eur per dag het niet interessant is om van loondienst naar freelance over te schakelen. Als ik dit vertaal naar gemiddeld 200 dagen per jaar, dan vraag ik mij af welke kosten je hebt. Bestaan er ergens richtlijnen die je kunnen helpen met berekenen van alle kosten als zelfstandige?

1 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Je schrijft over verschillende zaken. Enerzijds voor wat de overstap van loondienst naar een zelfstandige activiteit betreft.

  Het verschil moet inderdaad voldoende groot zijn om te kunnen spreken van een voordeel. Tenslotte heb je als werknemer recht op vakantiegeld, eindejaarspremie, extra legale voordelen en is er een baas die voor jouw pensioen betaalt.

  Dat is niet het geval voor zelfstandige ondernemers. Waar precies de grens ligt tussen het interessanter zijn van het statuut van zelfstandige en dat van een werknemer, is moeilijk te zeggen. Precies omdat je daarvoor zicht moet hebben op het brutoloon als werknemer en alle extra legale voordelen.

  Vergeet ook niet dat het financieel aspect maar één aspect is waarvoor mensen kiezen om zelfstandige te worden. En niet eens het belangrijkste.

  Als je evenwel uitgaat van 500 euro per dag en dat 200 dagen per jaar, haal je daaruit een netto inkomen (zonder rekening te houden met de beroepskosten) van 45 000 euro als eenmanszaak (wat je met een vennootschap kunt optimaliseren). Is dat een reden om te klagen?

  Anderzijds vraag je naar een richtlijn voor het berekenen van alle kosten als zelfstandige?

  Die bestaat helaas niet tenzij (te) algemene richtlijnen. Precies omdat dit voor ieder zelfstandig beroep (en persoon) anders is. De meest accurate aanpak bestaat eruit om jouw situatie te vergelijken met die van een gelijksoortige collega.

  Of door bij een boekhouder/accountant langs te gaan met ervaring binnen de sector waarin jij je begeeft. Hij of zij kan op basis van die ervaring jouw situatie vergelijken met die van andere gelijksoortige belastingplichten.


Deze vraag beantwoorden