Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Hoe factureer ik particulier aankopen?

Vraag van: 1206 keer bekeken , , ,
Boekhouden

Ik ben sinds enkele maanden zelfstandig in bijberoep, dit voor het verkoop van planten en bomen. Ik ben heel kleinschalig en zal dan ook met minder dan €25.000 omzet per jaar zitten, waardoor ik met btw vrijstelling werk. Ik werk onderandere met groothandelaars om planten in te kopen (uiteraard mét factuur, hier betaal ik ook 6% btw op), maar ik koop ook planten op andere manieren:

1) Door Eigen kweek. Ik zaai ook planten en bomen die vaak relatief kort daarna reeds kunnen verkocht worden. Maar hoe duid ik dit aan op mijn excel file? Ik heb dan verkochte producten die niet terug te vinden zijn in de aangekochte producten (want ze zijn uit zaad gekweekt).

2) Door aankoop bij particulieren. Soms verkopen particulieren planten aan spotprijzen omdat ze hun tuin heraanleggen enz, of ik heb zelfs enkele keren planten gratis mogen afhalen. Uiteraard zit hier geen factuur bij. Hoe zet ik dit dan in mijn file? Is het voldoende om te noteren wat ik gekocht heb, voor welk bedrag?

Het gaat niet om iets af te trekken van de belastingen hé, het is puur om wat in orde te zijn met mijn beperkte boekhouding. Ik stress daar wat van als ik niet exact weet wat te doen.

Alvast vriendelijk bedankt!!

2 Antwoorden

 1. Beste antwoord


  Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste Bart,

  Voor je puntje 1 heb je normaal een factuur voor de zaden die je dan in kost kan brengen

  voor puntje 2 zou ik zelf een aankoopdocument maken dat je dan kan laten aftekenen. Indien je er nog iets voor moet betalen breng je de kost in en anders heb je wel een document om je verkopen te staven

  http://www.hanseynikel.be 2. Bart De Bruyn

  Beste Hans

  Hartelijk dank voor uw antwoord! Nu is het zo dat ik al redelijk wat aankopen heb gedaan via Kapaza enz zonder zo’n overeenkomst. Wat zijn de risico’s voor mij als ik deze nu legaal op factuur doorverkoop? Ik las dat men een bedrag van ongeveer €5.800 heeft vastgelegd als zijnde wat je jaarlijks via tweedehandswebsites mag verkopen zonder een btw nummer te hebben. Mogen mijn aankopen waar ik geen bewijs van heb dan daaronder vallen, of mag ik dan gewoon die bomen niet meer verkopen?

  Nogmaals bedankt!


Deze vraag beantwoorden