Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Hoe een zelfstandig bijberoep starten als student?

Vraag van: 2799 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben afstuderend student eventmanagement en zou graag aan een nieuwe uitdaging beginnen tijdens mijn volgende studie. Ik studeerde ook af aan de hotelschool Ter Duinen waardoor ik met een catering en events bedrijfje in mijn hoofd zit, in bijberoep natuurlijk. Ik moet me aansluiten bij het sociale secretariaat en bij het ondernemingsloket maar wat moet er meer? Ik ben niet van plan om grote omzetten te maken dus zou ik zeker kiezen om minder dan 1340 euro winst te maken zodat ik geen bijdragen zou moeten betalen. Ik zie het vooral als een ervaring en een nieuwe uitdaging in mijn leven. Wat kunnen jullie mij hierbij aanraden? Alle tips en feedback welkom!

2 Antwoorden 1. Elke H

  Brecht,

  Je dient gelijkstelling met bijberoep aan te vragen (art. 37) en best ook eens navraag te doen bij de dienst Kinderbijslag. Daarnaast ook BTW-activatie en aanvraag van vergunningen (voedsel, licentie alcohol) –> dit kan ook via een Ondernemingsloket.
  Je moet ook een rekeningnummer aanvragen bij de bank. Je moet ook beroepskennis kunnen voorleggen, maar ik denk dat dit geen probleem is met je diploma Hotelschool.

  Als het een vennootschap is, ook de vennootschap aansluiten en vrijstelling van bijdragen aanvragen omdat je starter bent.

  Hier staan nog een aantal zaken:
  http://www.zenito.be/nl/starter/artikel/catering 2. Elke H

  Brecht,

  Als student wordt beschouwd:
  · iedereen die de lessen volgt van het algemeen, beroeps-, technisch of artistiek
  middelbaar onderwijs voor ten minste 17 uren per week;
  · iedereen die de leergangen volgt van het hoger of universitair onderwijs, mits hij
  ingeschreven is voor ten minste 27 studiepunten per academiejaar.

  Als hij meerderjarig is geworden moet de zelfstandige student zich naar een
  ondernemingsloket begeven en er zijn basiskennis van het bedrijfsbeheer en zijn
  beroepskennis bewijzen.De volgende stap in de oprichting van de onderneming van de zelfstandige student is de inschrijving bij de btw, op voorwaarde uiteraard dat hij aan de btw onderworpen is, met name dat hij belastbare leveringen van goederen en diensten verricht.

  Op fiscaal gebied:
  De student zal pas aan de personenbelasting worden onderworpen wanneer zijn inkomsten hoger liggen dan de vrijgestelde som. Indien het belastbaar inkomen van de student € 25270 ( IJ 2012 –AJ 2013) niet overschrijdt, dan zal een eerste schijf van € 7070 (netto belastbaar) vrijgesteld zijn van belastingen.

  SOCIALE BIJDRAGEN:
  Je kan eigenlijk kiezen tussen twee situaties:
  1. Indien je netto inkomen per jaar onder de 1 419,50€ blijft kan je een vrijstelling krijgen van sociale bijdragen.
  2. Indien je tussen de 1 419,50€ en de 6 721,21€ netto inkomsten blijft per jaar moet je per kwartaal 358,07€ betalen.

  Wat wel belangrijk is, ze zullen je aanzien als zelfstandige in bijberoep dus je zal ook belast worden als zelfstandige in bijberoep. Die 358,07€ betaal je op die 6 721,21€ netto per jaar, moest je minder netto inkomsten hebben krijg je de sociale bijdragen die te veel betaald werden terug.

  Veel succes!


Deze vraag beantwoorden