Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Hoe begin ik aan een zelfstandig bijberoep?

Vraag van: 2804 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik werk nu voltijds als Communication Assistant, maar overweeg om in de toekomst - naast mijn voltijdse job - een zelfstandig bijberoep te beoefenen. Ik weet echter helemaal niet hoe dit allemaal in z'n werk gaat. Kunt u mijn vragen beantwoorden?

- Zelfstandig in bijberoep... Hoe begin ik eraan?

- Heb ik veel startkapitaal nodig indien het gewoon om 'bureauwerk' gaat?

- Kan ik ergens informatie vinden over de jaarlijkse vaste kosten die ik zal moeten betalen?

- Kan ik zelf mijn boekhouding verzorgen? Ik heb geen ervaring met dit soort zaken...

Alvast heel erg bedankt!

2 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Voor de meeste vragen neemt u best contact op met een boekhouder. Als zelfstandige in een éénmanszaak kan u zelf instaan voor het voeren van de boekhouding maar soms is het toch aangeraden om een boekhouder te consulteren.

  Voor een éénmanszaak is er geen startkapitaal vereist. Dit is enkel nodig indien u een vennootschap wenst op te richten.

  Indien u wenst te starten als zelfstandige zijn er een aantal stappen die u dient te ondernemen en wij kunnen u hiermee verder helpen.

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen voor de door gekozen activiteit dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw professioneel rekeningnummer bij te hebben.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan u tevens via ons in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in bijberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 75,62 euro per kwartaal. Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 1.419,50 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.

  Voor verdere info kan u steeds contact opnemen met één van onze client advisors. Ze nodigen u graag uit voor een gratis en gepersonaliseerd advies.
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl 2. zelfstandigen.be

  Indien het om gewoon “bureauwerk” gaat, kan het zijn dat je met weinig startkapitaal toekomt. Zeker als je geen investering hoeft te doen zoals het aankopen van kantoormateriaal, een pc, printer e.d.

  Jouw jaarlijkse vaste kosten zijn de sociale bijdragen, de provinciebelastingen en de kosten voor een fiscalist-boekhouder. Je bent niet verplicht om je tot deze te wenden als jezelf kunt staan voor het voeren van jouw boekhouding. Meer informatie over boekhouding voor zelfstandigen, vind je hier http://www.zelfstandigen.be/boekhouding


Deze vraag beantwoorden