Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Hoe aan de slag gaan als bijberoep?

Vraag van: 915 keer bekeken Algemeen

Ik wil graag weten hoe ik effectief aan de slag moet om in bijberoep te gaan.

Ik werk 4/5 de als begeleidster en speel daarnaast accordeon.

Nu werk ik met kleine bijdrage voor artiesten. Max 2400 euro waar ik niet op belast wordt in één jaar. Maar voor 2014 zal ik er over zitten. ik moet dringend overschakelen naar bijberoep? ?? Wat denk jij? Hoe pak ik dat aan? Mag ik nog verder boekingen aannemen zonder btw nummer? kan ik dan later de papperassen inorde brengen met bv een boekhouder?

groetjes

2 Antwoorden 1. Lisa Menga

  Beste Astrid,

  Als je inkomsten jaarlijks onder de 2400€ zijn en onder de 30 dagen per jaar opdrachten doet, kan je het kunstenaarsstatuut inroepen.

  Indien dit niet het geval is en je min 19u/week als loontrekkende werkt, dien je in bijberoep staan. Om vrijgesteld te zijn van sociale bijdragen dienen je inkomsten op jaarbasis onder 1423€ netto belastbaar te zijn. Als ik het goed begrijp zal je er zeker boven zitten en zal je hierop sociale bijdragen betalen. Je betaalt ongeveer 22% sociale bijdragen op uw jaarlijkse inkomsten (netto belastbaar).

  Om je aan te sluiten als zelfstandige in bijberoep, heb je een btw- en ondernemingsnummer nodig. Voor de btw kan je een btw-vrijstelling inroepen indien dit interessant is voor je.

  Meer info? Op de onderstaande link, kan je onze contactgegevens terugvinden voor een afspraak.

  http://www.securex.eu/seats.nsf/frmSeats?ReadForm&Lang=N

  Met vriendelijke groeten,
  Lisa 2. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Als je voor de vrijstellingsregeling opteert is de boekhouding erg beperkt. Je hoeft maar één keer per jaar je omzet en de klanten aan wie je gefactureerd zou hebben kenbaar maken aan de btw en verder dien je natuurlijk het resultaat van je éénmanszaak aan te geven op je belastingbrief


Deze vraag beantwoorden