Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Herbalife – starten met een bijberoep

Vraag van: 2796 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

ik wil een bijberoep beginnen met herbalife maar daar ik niet erg lang naar school ben geweest weet ik niet wat ik allemaal moet weten en doen

 

dus ik ben niet echt zelf mijn baas maar werk in opdracht van herbalife

 

wil mij niet blauw betalen aan de fiscus

 

kan ik mijn wagen inbrengen en ook dagelijkse dingen zoals water elektriciteit en dergelijke

 

mvg

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Je kan alle kosten inbrengen die je nodig hebt om je inkomen te verkrijgen of te behouden.

  Dus als je je wagen nodig hebt, kan je die inbrengen. Uiteraard moet je zelf de kost aantonen, de grootte van de kost en voor hoeveel je het beroepsmatig gebruikt, en dat je het beroepsmatig gebruikt. 2. Nick Dupaix - Xerius

  Beste Bruno,

  Aangezien u een zelfstandige activiteit in bijberoep wil uitoefenen, bent u verplicht om sociale bijdragen te betalen en u aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Informatie hierover vindt u terug op http://www.xerius.be.

  Belangrijk om te weten is hoeveel uren u als werknemer tewerkgesteld bent.

  Indien u als werknemer tewerkgesteld bent, moet u een bijdrage van 20,5% betalen op het netto belastbaar inkomen (winst) dat u uit uw zelfstandige activiteit haalt. Ligt uw inkomen onder de grens van 1423,90 euro? Dan hoeft u echter geen sociale bijdragen in bijberoep te betalen.

  Bent u minder dan halftijds tewerkgesteld, dan bent u verplicht om u aan te sluiten als zelfstandige in hoofdberoep. Dat wil zeggen dat u minder dan 50% van een volledig uurrooster tewerkgesteld bent. U betaalt dan ook sociale bijdragen volgens hoofdberoep. Dit is een minimumbedrag van 679,73 euro.

  Werkt u op commissie, dan bent u verplicht om uw ondernemingsnummer te laten activeren als btw-nummer. Indien uw inkomen minder dan 15.000 euro is, hebt u de mogelijkheid een vrijstelling van btw aan te vragen.

  Bent u van plan om enkel aan thuisverkoop te doen? Dan bent u in dit geval vrijgesteld van het bewijzen van bedrijfsbeheer.

  Voor de kosten die u wel kunt inbrengen, verwijs ik u door naar een boekhouder. Meestal kunt u slechts een beperkt percentage van uw kosten inbrengen. Er wordt namelijk een opsplitsing gemaakt tussen uw zakelijke en private kosten (voor het gebruik van telefoon, pc, …).

  Vriendelijke groeten,

  Nick Dupaix
  Adviseur sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden